'BOG NEĆE POMOĆI'

Hana Jušić primljena u prestižnu cannesku rezidenciju Cinéfondation, razvijat će svoj drugi dugometražni film

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 24.01.2020 14:33
  • Objavljeno 24.01.2020 u 14:29
Hana Jušić

Hana Jušić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Nagrađivana redateljica Hana Jušić na rezidenciji Cinéfondation u Parizu kroz nekoliko će mjeseci razvijati svoj drugi dugometražni igrani film 'Bog neće pomoći'. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić iz Kinorame, javlja Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

'Mogu samo reći da sam sretna i zbog sebe i zbog filma, da mi se čini nevjerojatnom privilegijom da sjedim u Parizu i radim na svom filmu, a ta je rezidencija dobro umrežena i cijenjena te koristi i za promociju filma i u predprodukciji i kasnije. Svejedno, ključno je snimiti dobar film, neovisno o rezidencijama. Nadam se da ću dobro iskoristiti taj boravak u Parizu i napraviti najbolji mogući scenarij u svojim okvirima', izjavila je tim povodom Hana Jušić.

Na rezidenciji Cinéfondation svake godine sudjeluje nekolicina mladih redatelja koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Održava se u Parizu, a traje četiri i pol mjeseca. Osnovana je 2000., a dosad je ugostila više od 200 filmskih profesionalaca iz više od 60 zemalja svijeta. Selekcija kandidata bazirana je na kvaliteti njihovih ranije režiranih kratkometražnih ili prvih dugometražnih igranih filmova, na projektu koji trenuno razvijaju te na njihovoj motivaciji.

Film 'Bog neće pomoći', osim HAVC-a, u fazi razvoja podržao je i RE-ACT, koji podupire hrvatsko-slovensko-talijanske koprodukcije. Zagrebačka Kinorama ovaj film razvija u suradnji sa slovenskom producentskom kućom Gustav film te talijanskom kućom TICO Film Company.

Priča je to o Čileanki Teresi koja dolazi u selo podno Dinare noseći kosti od muža u vreći i tražeći njegovu hrvatsku obitelj kako bi ga pokopala. Pronalazi muževljevu sestru i braću i počne se aklimatizirati i snalaziti u selu i u porodici. Ipak, stvari nisu onakve kakvima se čine. Kao ni Teresa... 

Uz Hanu Jušić iz Hrvatske na rezidenciji, koja traje od 2. ožujka do sredine srpnja, sudjeluje još petero mladih redatelja iz Kube (Rodrigo Barriuso), Španjolske (Guillermo García López), Ruande (Samuel Ishimwe), Izraela (Miki Polonski) i Austrije (Bernhard Wenger).

Inače, na istoj je rezidenciji 2017. godine sudjelovala Antoneta Alamat Kusijanović te tada razvijala svoj prvi dugometražni igrani film 'Murina' čija se premijera očekuje ove godine. 

Hana Jušić rođena je 1983. u Šibeniku.

Nakon završene osnovne i srednje škole upisuje studij Engleskog jezika i književnosti i Komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 2007. je diplomirala na tom studiju te je upisala Doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na istom fakultetu. 2006. na Akademiji dramske umjetnosti upisala je smjer Filmska i televizijska režija, a 2010. magisterij na istom smjeru. 

Osim režije bavi se i scenaristikom. Nakon što je snimila nekoliko uspješnih kratkometražnih filmova, snimila je i svoj prvi dugometražni film 'Ne gledaj mi u pijat' 2016. za koji je dobila cijeli niz domaćih i inozemnih priznanja. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!