prilika za rad s redateljima i kritičarima

Zagreb Film Festival poziva osnovnoškolce na filmsku radionicu

06.10.2021 u 13:10

Bionic
Reading

Cilj je projekta, javljaju nam iz ZFF-a, potaknuti djecu na kritičko promišljanje, probuditi njihov interes za čitanje i ponuditi okvir za otkrivanje novih i kreativnih načina razumijevanja knjiga i filmova

Zagreb Film Festival otvorio je poziv za sudjelovanje u projektu 'Čitaj što gledaš!', koji će se realizirati uoči ovogodišnjeg međunarodnog filmskog festivala za djecu 'KinoKino' i 19. izdanja Zagreb Film Festivala. Projekt će se sastojati od praktičnih radionica, prilagođenih osnovnoškolskom uzrastu, a povezat će umjetnost filma i književnosti s naglaskom na odnos pokretnih slika i književnog predloška. Cilj je projekta, javljaju nam iz ZFF-a, potaknuti djecu na kritičko promišljanje, probuditi njihov interes za čitanje i ponuditi okvir za otkrivanje novih i kreativnih načina razumijevanja knjiga i filmova.

Filmovi koji će biti prikazani na radionicama su 'Pinokio', talijanskog redatelja Mattea Garronea (23.10) te 'Uzbuna na Zelenom Vrhu', domaće redateljice Čejen Černić Čanak (6.11).

Svaka radionica za djecu sastojat će se od projekcije filma i diskusije sa stručnim moderatorima - redateljicom Marinom Andree Škop (režirala je, uz Dražena Žarkovića, i zapaženi dječji film 'Moj dida je pao s Marsa') i filmskim kritičarom Ninom Kovačićem - te praktičnog zadatka nakon same radionice. Zadatak će se sastojati od čitanja knjige po kojoj je snimljen film te pisanja osvrta uz pomoć edukativnih materijala koji će usmjeravati polaznike kako analizirati filmsko i književno djelo te kako povezati te dvije umjetnosti.

Tri najbolja rada bit će nagrađena paketom knjiga za mlade i paketom ulaznica za projekcije po izboru u kinu Kinoteka, a proglašenje će se održati na dodjeli nagrada ovogodišnjeg KinoKino festivala 20. studenog 2021.

Svi mladi filmoljupci u dobi od 9 do 14 godina zainteresirani za sudjelovanje u radionicama trebaju poslati kratko motivacijsko pismo i listu pet najdražih filmova s kratkim obrazloženjem e-mailom na iva@zagrebfilmfestival.com. U prijavi je potrebno napisati kontakt roditelja ili staratelja (ime i prezime, telefon i e-mail) te u kojoj od navedene dvije radionice žele sudjelovati. Moguće je i prijaviti se za sudjelovanje na obje radionice.

Rok za prijavu je 18. listopada 2021.

Izabrani sudionici će 23. listopada i 6. studenog sudjelovati u radionicama s početkom u 10h u prostoru kreacije Urania gdje će nakon projekcije filma uslijediti praktični dio radionice.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija povodom Godine čitanja 2021.