KRAJ KRIZE

Grad zadovoljan rješavanjem slučaja HNK Osijek

28.02.2014 u 15:04

Bionic
Reading

Osječka Gradska uprava zadovoljna je rješavanjem situacije i imenovanjem vršitelja dužnosti intendanta osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te očekuje da će se tako osigurati prijelazno funkcioniranje kazališta, do imenovanja novog intendanta, s četverogodišnjim mandatom

Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić nedavno je, nakon izmjena Zakona o kazalištima, za v.d. intendanta imenovala Miroslava Čabraju, dramskoga glumca ove nacionalne kazališne kuće. Osječkom HNK-u zaprijetila je blokada rada i neisplata plaća, nakon što je dotadašnjem intendantu Božidaru Šnajderu mandat istekao 10. prosinca prošle godine, a osnivači i suvlasnici, grad Osijek i Osječko-baranjska županija, nisu se mogli dogovoriti o imemovanju vršitelja dužnosti intendanta.

Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham kazao je na konferenciji za novinare da je Gradska uprava zadovoljna 'odabirom mladog i energičnog čovjeka', koji, uz svoju glumačku struku, može odraditi i ovaj prijelazni posao.

'Zahvalni smo Ministarstvu kulture i ministrici Zlatar-Violić, na promptnom rješenju, jer se cijela procedura odradila najbrže što je zakonski moguće, a v.d. intendanta sada se može baviti programom i normalizacijom poslovanja kazališta', rekao je Ham dodavši kako su djelatnicima HNK jučer isplaćene plaće.

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Anto Đapić ocijenio je da su sada stvoreni temelji buduće komunikacije i odnosa s drugim suvlasnikom, Osječko-baranjskom županijom, odnosno za razgovor o perspektivama HNK, pa i izboru novoga intendanta.

"Nitko nije sretan kada mora arbitrirati netko izvan grada i Županije, ali je to bilo apsolutno jedino rješenje", kazao je Đapić.