'vesela udovica'

Gostovanje Mađarske nacionalne Opere i Baleta otvara sezonu HNK-a Zagreb

  • Autor: B.R./Hina
  • Zadnja izmjena 19.08.2018 09:01
  • Objavljeno 19.08.2018 u 09:01
Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu svoju novu sezonu otvorit će u ponedjeljak i utorak 10. i 11. rujna gostovanjem Mađarske nacionalne Opere i Baleta s baletnom komedijom "Vesela udovica" Franza Lehára u koreografiji Ronalda Hynda i operom"Hunyadi Lásló" skladatelja Ferenca Erkela

Balet 'Vesela udovica', po najizvođenijoj opereti Franza Lehara u preradbi britanskog koreografa Hynda iz 1975., najavljen je kao dobitna mješavina svih sastojaka potrebnih za dobru zabavu i uživanje u čudesnoj glazbi i pokretu, koja već više od 40 godina osvaja pozornice diljem svijeta

Radnja se događa na samom početku 20. stoljeća u Parizu, u veleposlanstvu izmišljene kneževine Pontevedro koja se nalazi pred bankrotom, a veleposlanik se nada spriječiti propast time da osigura vjenčanje bogate udovice Hanne za sunarodnjaka grofa Danila.

Najljepši dijelovi tog šaljivog baleta su pas de deuxovi i solistički nastupi, često nadopunjeni komičnim dijelovima i pantomimom.

Glazbu Franza Lehára adaptirali su John Lanchberry i Allen Abbot, koreograf je Ronald Hynd koji je i adaptirao libreto prema ideji Roberta Helpmanna. Asistentica koreografa je Anette Page, scenograf i kostimograf Peter Docherty, a oblikovatelj svjetla Kirk Bookman.

Nakon 'Vesele udovice' u izvedbi Mađarskog nacionalnog Baleta 10. rujna, dan kasnije, u utorak 11. rujna, Mađarska nacionalna Opera izvest će operu 'Hunyadi Lásló', remek djelo Ferenca Erkela, djelo koje je obilježilo početak razdoblja mađarske nacionalne operne glazbe.

Praizvedena 1844. godine, opera 'Hunyadi Lásló' tematizira jedno od turbulentnih razdoblja mađarske povijesti, godinu 1456. kada su ugarske trupe potpomognute srpskom vojskom i križarima odbile tursku vojsku kod Beograda.

Redatelj predstave je Gábor Szűcs, asistent redatelja Csaba Vasvári, scenografkinja Katalin Libor, kostimografkinja Enikő Kárpáti, koreograf Csanád Gergely Kováts, zborovođa Gábor Csiki, a asistentica redatelja Erika Tóth.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!