PRVA REAKCIJA

Goran Bogdan nakon dodjele europskih Oscara: 'Prelijep je osjećaj izgubiti od Madsa Mikkelsena'

12.12.2020 u 23:35

Bionic
Reading

Goran Bogdan upisao se u povijest kao prvi hrvatski glumac nominiran za europskog Oscara, a srebrni kipić u virtualnoj dodjeli nagrada održanoj u Berlinu pripao je poznatom danskom glumcu Madsu Mikkelsenu

'Prelijep je osjećaj izgubiti od Madsa Mikkelsena, ali iskreno', za Slobodnu Dalmaciju izjavio je Bogdan koji je nakon Zrinke Cvitešić u ženskoj, postao prvi hrvatski glumac u muškoj kategoriji nominiran za prestižnu nagradu Europske filmske akademije.

U kategoriji najboljeg europskog glumca Goranu Bogdanu, osim Madsa Mikkelsena, konkurenciju je činio slavni Viggo Mortensen, Poljak Bartosz Bielenia te Talijani Elio Germano i Luca Marinelli.

'Kad se opet sretnemo negdje, imat ću jednu omotnicu za njihovu nagradu i predati je njima', izjavio je Mikkelsen nakon dobivene nagrade, dok je prezenter sve nominirane nazvao 'doista iznimnom postavom' i Bogdanovu ulogu okarakterizirao 'divnom', dodavši da on daje dignititet i gracioznost ocu koji pokušava vratiti skrbništvo nad djecom u nagrađivanoj drami 'Otac' srpskog redatelja Srdana Golubovića.

Ova priča nadahnuta stvarnim događajima prati siromašnog radnika iz unutrašnjosti Srbije koji se odluči na pješačenje do Beograda kako bi kod nadležnih vlasti vratio skrbništvo nad djecom oduzetom zbog neodgovarajućih uvjeta života.

Foršpan filma 'Otac' Izvor: Društvene mreže / Autor: The Match Factory

'Sama činjenica da se prvo 'Otac' našao u širem društvu za nagrade EFA-e je poput kvalifikacije za Euro, a Gogina kandidatura su za nas finale. U vrlo jakom društvu. To je velika stvar, kao što je Gogo veliki glumac i pred njim je još puno ovakvih večeri. A nemojmo zaboraviti da je za ovu ulogu već osvojio nekoliko nagrada. Ja jedva čekam naše sljedeće projekte', za Slobodnu Dalmaciju izjavio je producent filma Boris T. Matić.

  • +3
Goran Bogdan Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL