naš najzaposleniji glumac

Baš poput holivudskih kolega, Goran Bogdan je za ulogu smršavio dvadesetak kilograma: 'To je bio moj glumački odabir, nitko od mene to nije eksplicitno tražio'

24.11.2020 u 11:00

Bionic
Reading

Postao je prvi hrvatski glumac nominiran za europskog Oscara, za ulogu u filmu 'Otac' Srdana Golubovića. Do sada je za tu prestižnu nagradu nominirana bila samo jedna hrvatska glumica, Zrinka Cvitešić za ulogu u filmu 'Na putu' Jasmile Žbanić 2010. godine. Goran Bogdan trenutačno snima dvije serije istodobno – 'Vreme zla' Ivana Živkovića u Beogradu i novu seriju Dalibora Matanića 'Područje bez signala' u Zagrebu. Pričao je o snimanjima u Srbiji i otkrio što mu je najdragocjenije u životu

Goran Bogdan je za ulogu u filmu 'Otac' već nagrađen Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje na Pulskom filmskom festivalu i nagradom za najboljeg glavnog glumca na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST.

'Zaintrigirala me je čitava priča, scenarij koji mi je ponudio Srđan Golubović. Dugo smo radili na tome, matematički analizirali scenarij, puno razgovarali … Ne bih rekao da me je opčinio sam lik, već cijela priča. Lik Nikole postupno se je razvijao u meni kroz cijeli taj proces. Naravno da me je jako dirnula njegova sudbina oca koji se bori za svoju djecu', ispričao je glumac za Novi list, koji je za ulogu smršavio i dvadesetak kilograma:

'To je bio moj glumački odabir, nitko od mene to nije eksplicitno tražio. Želio sam proći kroz transformaciju tijela kako bih što bolje doživio lik. Igrao sam se s tjelesnim, jer sam želio kroz to osjetiti unutarnju promjenu. Glumac uvijek sam bira put kojim će se približiti liku, tu nema recepta.'

Zbog Covida-19 se, kaže, sve poremetilo pa snima dvije serije istodobno. 'Teže je nego inače, ali svi se moramo prilagoditi. Zahvalan sam što mogu raditi i snimati, stoga nemamo što kukati', iskreno je rekao, a potom i otkrio kako je reagirao na vijest da je nominiran za prestižnu nagradu:

'Vijest me zatekla usred snimanja. Isprva nisam vjerovao, pa sam oprezno čekao nominacije i na službenim stranicama. Naravno da mi je bilo drago. Kako sam usred snimanja dvije serije, živim na relaciji između Zagreba i Beograda, pa nisam još stigao ni proslaviti.'

Voli kad sudjeluje u nečemu što mu donosi mir. 'Što više igram, to se više zabavljam, otkrivam se sebi samom. Osim toga, volim i da gledatelju bude lijepo', smatra. Kad je riječ o snimanjima u Srbiji rekao je samo traži scenarij koji mu odgovara, a da ne gleda na to geografski. 'Iako mi je ovdje u Srbiji lijepo, stekao sam već i prijatelje, uvijek tražim dobar projekt. U Srbiji se događa svojevrsna renesansa filmske i televizijske produkcije, snima se puno više nego u Hrvatskoj. Mislim da Hrvatska trenutačno nema ni 20 posto srpske produkcije. Matematičkim zakonitostima, kvantiteta rađa kvalitetu. No, mislim da je to dobro za cijelu regiju, jer se pozitivni pomaci prenose s jednog tržišta na drugo', izjavio je glumac.

Poručio je da izjavu 'Boli me k… za Hrvatsku' nikada nije rekao, niti to misli.  

'Mislim upravo suprotno. Na čelu nosim i tko sam i što sam i svi znaju da sam Hrvat. Prije me zaboli srce što se to događa u Hrvatskoj, što se može, a što je. Ali znate što, optimističan sam. Bit će to bolje. Tu je i nada da se borimo da bude bolje. Volim ja Hrvatsku, nemate pojma koliko. Imam svoju viziju kakva bi mogla bit’ i gdje bi mogla ići. Kome se ne sviđa, eto im njihova. Moja je neisključiva, tolerantna, velika, prosperitetna, iz nje ne odlaze mladi, u njoj nema korupcije, zemlja je to jednakih mogućnosti za sve, zemlja velikog srca. Morate znati da je situacija u srpskim medijima dosta nezavidna, sama Srbija se bori s time. Apropos tog konkretnog slučaja, to su novinari tako prenijeli, izjavu koja je bila u srži suprotna tome. Kasnije sam im poslao demanti koji nikada nisu objavili, a isto tako i u drugim novinama sam to demantirao, no nažalost to nitko nije objavio. Ne sekiram se puno oko toga', ističe.

Najdragocjenijim u životu smatra 'obitelj, zdravlje, zdrav razum, iz tog razuma pogled na svijet koji čini sreću te mogućnost sumnje i propitivanja'. 

  • +3
Goran Bogdan Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL