ZA IZVRSNOST

Glumci Ankica Dobrić i Franjo Kuhar Najhistrioni 2017.

21.12.2017 u 18:22

Bionic
Reading

Glumci Ankica Dobrić i Franjo Kuhar proglašeni su 21. prosinca u Zagrebu Najhistrionima kazališne godine 2017. Glumačke družine Histrion, za glumačku izvrsnost u histrionskim ulogama koje su u protekloj sezoni osvajale srca publike toga kazališta u Ilici i njegove ljetne scene na Opatovini

Odluku o nagrađenima proglasio je na posebnoj svečanosti u Histrionskom domu ravnatelj Histriona Zlatko Vitez. Pozdravio je okupljene na kraju još jedne za tu družinu uspješne kalendarske godine, 'u kojoj su se Histrioni, kao i obično, puno naradili'.

Istaknuo je da se nagrada Najhistrion dodjeljuje od 1993., a ovogodišnji laureati dugogodišnji su histrioni i dokazani raniji dobitnici te nagrade.

  • +5
Dodjela nagrada za najhistriona Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Najhistrion 2017., Franjo Kuhar, svoju je glumačku karijeru započeo 1987. godine u histrionskoj glumačkoj družini, ostavši upamćen po nizu uloga u histrionskim predstavama, za što je već dvaput ovjenčan nagradom Najhistriona', rekao je Vitez.

Nakon dužeg razdoblja 'skrivanja' na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Kuhar se 2016. vratio u Histrionski dom, odnosno, na histrionsku Opatovinu, u predstavi 'Francekova teta', a ove u predstavi 'Kći Lotrščaka', pri čemu njegova uloga Iglice koju je igrao i u prvoj izvedbi 1990. nije ništa izgubila na svježini i šarmu, napomenuo je.

To, kao i činjenica da je zadovoljio ono što je Histrionima najvažnije - publiku, koja je sjajno prihvatila njegov povratak na histrionsku ljetnu scenu, donijelo mu je titulu Najhistriona 2017.

Kuhar je zahvalio Vitezu 'što mu je omogućio popravni nakon 30 godina', žiriju na nagradi i publici koja ga je sjajno prihvatila.

Glumici Ankici Dobrić titulu Najhistrionke 2017. donijela je 'glumstvenost' kojom ta glumica, koja je prve histrionske korake na Opatovini učinila prije točno trideset godina, pokazuje 'sve kvalitete vrsne karakterne glumice - držanjem, svojim stasom, scenskim šarmom i začudnošću'.

'Svojom iskrenom i nadasve emotivnom glumom često je publici natjerala suze na oči', rekao je Vitez. Ove godine, Dobrić u Histrionskom domu glumi u predstavi 'Gastarbajterski Božić' Mate Matišića.

Dobrić je zahvalila na nagradi, svojem kolegi u predstavi 'Gastarbajterski Božić' Jošku Ševi, redatelju Zoranu Mužiću, te Mati Matišiću 'koji da nije napisao taj komad, ja ne bih mogla glumiti tu ulogu'.

Istaknula je kako je već jednom dobila histrionsku nagradu, ali joj je ova draža jer ju je dobila nakon teškoga razdoblja bolesti. 'Dobila sam je u specifičnoj situaciji kad sam glumila u teškim trenucima i sretna sam što je sav moj trud sada nagrađen', rekla je Dobrić i poručila: 'Ja sam stara histrionka, a jednom histrionka – uvijek histrionka!'.