predstava filipa šovagovića

Gavella s predstavom 'Tesla Anonimus' u Kamernom teatru 55 u Sarajevu

18.12.2017 u 11:12

Bionic
Reading

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella gostuje u ponedjeljak 18. prosinca u Kamernom teatru 55 u Sarajevu s predstavom "Tesla Anonimus", autora koncepta i redatelja Filipa Šovagovića, u čijem je središtu hrvatski izumitelj Nikola Tesla

Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji i čovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, u predstavi Šovagović nastoji rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad toga velikoga znanstvenika, u uvjerenju da Tesla većinu svojih izuma nije otkrio javnosti, stoji u najavi.

"Razmišljajući o posljedicama Teslina rada te o utjecaju njegovih otkrića na svijest ljudi i razvoj društva, ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim, jer su upravo izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, htio on to ili ne, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnata koji pod egidom 'napretka' ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima", kazao je Šovagović o predstavi.

"Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio 'za sebe', ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena", dodao je.

Predstavu je kritika opisala kao "sinesteziju glasova, igre svjetla i tame, glumačkih tijela, pokreta, glazbe, tišine i dramske napetosti" a od premijere u svibnju ove godine vidjela ju je publika u Ptuju, Krapini, Puli, Čakovcu i Karlovcu, dok je njezino sarajevsko gostovanje ujedno i prvo izvan granica Hrvatske.

Scenografkinja je Veronika Radman, kostimografkinja Marita Ćopo, autor videa Ivan Marušić Klif, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik. Glazbu su osmislili Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa, koji ju i sviraju.

Igraju Marko Petrić (Nikola Tesla), Andrej Dojkić (Dane Tesla, Thomas Alva Edison, George S. Patton, Antonija Stanišić Šperanda (Alka Tesla, Ann Lizzie Gillespie, Mileva Einstein), Natalija Đorđević (Bakha Tesla, Lucy Dissie, Natalie Alcatraz von Buckingham), Tara Rosandić (Georgina Mandić Tesla, Olga Fox, Mister Krupp, Mileva Einstein 2) i Đorđe Kukuljica (Milutin Tesla, Prof. Melchior Bukowski, George Westinhouse, Adolf Hitler).