MJESTO POD GOOGLEOVIM SUNCEM

Globalna potraga za najboljom virtualnom nastambom

09.06.2009 u 11:55

Bionic
Reading

Njujorški muzej The Solomon R. Guggenheim u suradnji s tvrtkom Google objavio je globalni natječaj za najkreativnijeg profesionalnog ili amaterskog dizajnera koji će osmisliti nastambu i pozicionirati je negdje na planetu Zemlji

'Design It: Shelter Competition' je globalna online inicijativa koja poziva sve zainteresirane kreativce sklone igri i dizajnu da pomoću programa Google Earth i Google SketchUp izrade 3D nastambu i pozicioniraju gdje god to žele na Zemlji.

Nakon što odaberu mjesto pod suncem, dovrše i uploadaju svoju virtualnu nastambu ona će biti dostupna za razgledavanje svim posjetiteljima internetske stranice natječaja.

Projekt je inspiriran izložbom 'Learning By Doing' muzeja Guggenheim koja okuplja izradbene planove, fotografije i projekte studenata Visoke arhitektonske škole Frank Lloyd Wright. Studenti već desetljećima projektiraju nastambe u blizini škole u kojima potom žive i provode vrijeme. Cilj programa je kod mladih kreativaca potaknuti promišljanje o ljudskim potrebama za udobnošću i sigurnošću, kao i razmatranje odnosa arhitekture i geografskih karakteristika mjesta, čime se vode i organizatori globalnog natječaja Google i muzej Guggenheim.

Potraga za najboljom virtualnom nastambom završava 23. kolovoza, do kada moraju biti predani svi radovi, a svečana dodjela nagrada (nagrade žirija i nagrade online posjetitelja) održat će se 21. listopada u povodu pedesete godišnjice otvorenja njujorškog muzeja Guggenheim. Dva laureata na poklon će dobiti avionsku kartu i dvodnevni smještaj u New Yorku za dvoje i iznos od tisuću dolara.