SVUDA PO SVIJETU

Gavranovih devet premijera u devet država u dva mjeseca

19.08.2019 u 09:49

Bionic
Reading

Devet kazališnih predstava hrvatskoga književnika i dramatičara Mire Gavrana u dva mjeseca bit će premijerno izvedeno u devet zemalja, a prva je na rasporedu premijera drame 'Sladoled' što će se održati 23. kolovoza u njemačkom Kazalištu Nordhausen u Nordhausenu, a redateljica drame je Anja Eisner

Nakon njemačke, slijede premijere u Rusiji, Ukrajini, Nigeriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Turskoj i Češkoj, izvijestio je portal Cro-kultura.

Tjedan dana kasnije, 30. kolovoza u Rusiji u Moskvi Teatar 'Art partner' izvest će premijeru Gavranove komedije 'Traži se novi suprug' u režiji Gerolda Strelkova. Zatim će se 18. rujna u Ukrajini u Kijevu održati premijera Gavranove komedije 'Muž moje žene' u režiji Valey Astakhova, a u izvedbi producentske kuće 'Oleg Shpachuk'.

Dan potom, 19. rujna u Nigeriji će biti premijerno izvedena ista komedija u Teatru Federal University u režiji Samuela Ayodela u gradu Oye Ekiti. Tjedan dana kasnije , 26.rujna premijerno će biti izvedena Gavranova drama 'Sve o muškarcima' u režiji Mladene Gavran i produkciji 'Teatra Gavran', u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Gavranovu dramu 'Sladoled' na mađarskom jeziku premijerno će pak 2. listopada izvesti Kazalište 'Tomcsa Sandor' iz grada Szekelyudvarhely, a u režiji Barabas Arpada. Slijedi premijera komedije 'Zabranjeno smijanje' 15. listopada u Poljskoj u gradu Rzeszowu u Teatru 'Bo Tak' u režiji Henry Adameka.

U Istanbulu u Turskoj bit će 22. listopada održana premijera Gavranove komedije 'Muž moje žene' u Kazalištu 'Al La Kara'. Na kraju niza  25. listopada bit će održana premijera komedije 'Papučari' u gradu Češke Budjovice u Južnočeškom kazalištu u Češkoj u režiji Jane  Kališove.

Povodom ovih izvedaba Miro Gavran dao je kratku izjavu za portal Cro-kultura u kojoj je izrazio zadovoljstvo zbog svake premijere za koju čuje da će se održati, istaknuvši kako je istinski zahvalan prevoditeljima koji se odluče pozabaviti njegovim teatarskim pričama.

'Drago mi je što ovaj kazališni niz potvrđuje moju nazočnost u zemljama u kojima se govori češki, njemački, mađarski, ruski i poljski, gdje sam se do sada udomaćio kao autor...a opet veseli me i spoznaja da me po prvi puta premijerno izvode u Turskoj,  Nigeriji i u Ukrajini. Primjećujem da kazalištarci u inozemstvu imaju podjednak interes za moje starije i moje novije tekstove', rekao je Gavran.

Dodao je kako mu je drago što će u 'Teatru Gavran' biti premijera drame 'Sve o muškarcima' koja je do sada imala osamnaest premijera počevši od slovačke Trnave, brazilskog Rio de Janeira, pa sve do Praga, Krakova i Moskve. Najavio je da će na toj predstavi zaigrati tri iznimno talentirana mlada glumca - Vedran Komerički, Rade Radolović i Tomislav Krstanović, dok je scenografiju kreirala Dinka Jeričević , a kostime Danica Dedijer.