ŠANSA MLADIMA

Ganz novi festival otvara kulturnu jesen Teatra&TD

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.08.2011 11:27
  • Objavljeno 04.08.2011 u 10:42
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Teatru &TD, pod zajedničkim nazivnikom Ganz novi festival:festival razvojnog kazališta, od 8. do 18. rujna okupit će se neka nova mlada lica i njihova umjetnička ostvarenja

Tridesetak umjetnika, kustosa te menadžera iz Belgije, Hrvatske, Francuske, Velike Britanije i regije u 10 dana festivala i nekoliko zatvorenih te otvorenih prostora predstavit će 10 projekata.

Vrijednost ovog projekta temelji se na uspostavljanju stabilne osnove za buduće suradnje i umjetničke razmjene te predstavljanju mladih autora, odnosno onih čije vrijeme tek dolazi, najavljuju organizatori iz SC-a.

Cilj je prikazati inovativna i originalna umjetnička djela koja pomiču granice u današnjim umjetničkim izvedbenim praksama, naglasila je producentica Silvija Stipanov.

'Ganz novi festival je još jedan festival u nizu brojnih festivala koji nam se nude. Naravno da je drukčiji, posve nov', izjavila je pomoćnica ravnatelja za kulturu SC-a Nataša Rajković.

'U kulturnoj politici festivalska kultura je dosljedna činjenica i nije samo hrvatski specifikum, nego i europski, te stoga ne čudi što smo se i mi odlučili za kazališni festival, i to festival razvojnog kazališta. Kao prvo, sredstva za festivale je lakše skupiti nego ona za redovne programe, a kao drugo publika uz domaće voli pogledati i strane autore i predstave', dodala je Rajković.

'Prvo izdanje Ganz novog festivala okrenut će se mlađoj populaciji te pokušati otkriti nova imena i trendove, umjesto da predstavlja etablirane, što je zapravo praksa većine naših festivala. Ovakav kazališni festival potreban je svim mladim umjetnicima, domaćim i stranim', zaključila je Rajković.

Festival uključuje izvedbe mladih autora, i to ciklus mladih flamanskih, hrvatskih te ostalih europskih autora na festivalu te programe okrenute razgovoru o zanimljivim kulturnim temama. Svojim radom predstavit će se Leentje Vandenbussche, dizajnerica, kazališna autorica i izvođačica, uspješna u stvaranju elaboriranih izvedbi u javnom prostoru sa sudjelovanjem običnih ljudi, Miet Warlop, belgijska multimedijska i kazališna umjetnica s direktnim iskustvom u razvojnom programu za mlade umjetnike u Victoria kazalištu u Ghentu, Lilia Mestre, portugalska plesačica, izvođačica i kustosica sa stalnom adresom u Brusselsu, Halory Goerger, francuski performer i vizualni umjetnik koji također djeluje u Brusselsu, Mala Kline, slovenska izvedbena umjetnica na MA u prestižnoj nizozemskoj školi Das Arts.

Nigel Charnock, britanski koreograf, plesač i pedagog te jedan od osnivača kultne britanske trupe DV8, na festivalu će održati masterclass radionicu.

Dva će izvedbena dana biti posvećena predstavljanju hrvatskih umjetničkih talenata i njihovih nedavnih uspješnica: 'Mrzim istinu' Olivera Frljića, 'Žrtve zemljopisa' Miran Kurspahića i Rone Žulj, 'Vodoinstalater' Natalije Manojlović i Gordana Tudora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi