U ZAGREBU

Francuski institut u Hrvatskoj pokrenuo program 'Gostoljubivost'

04.05.2021 u 14:22

Bionic
Reading

Francuski institut u Hrvatskoj pokrenuo je, uz proslavu svoje stote obljetnice, program 'Gostoljubivost', koji u okviru projekata suradnje s različitim institucijama omogućuje publici bliski kontakt s umjetnošću.

Program se ostvaruje u specifičnom kontekstu Hrvatske, obilježenom posljedicama zdravstvene krize i potresa koji su pogodili Zagreb te područje Siska i Petrinje, a s ciljem da se u prostoru Francuskog instituta razvije program valorizacije hrvatskih umjetnika koji bi im omogućio predstavljanje svojih djela i kontakt s novom publikom.

Kako se ističe u najavi, ti bi sastanci svima trebali omogućiti iskustvo povlaštenog i prisnog odnosa s umjetnošću i stvaranjem, odnosa koji nam često nedostaje u ovom razdoblju smanjenih kapaciteta umjetničkih prostora i ograničenih susreta.

Stoga pozivaju umjetnike na sudjelovanje i daju im 'carte blanche', da prisvoje prostor Instituta i zamisle specifičan odnos s publikom kojoj će predstaviti svoja djela.

Već je najavljen dio programa za svibanj - u četvrtak će se održati radionica 'Samo Rendez-vous' s plesačicom Petrom Hrašćanec, te predstaviti kreativan rad na njezinoj predstavi 'Samo' koji je sada u tijeku.

Radionica nudi istraživanje tijela i svakodnevnih pokreta u potrazi za kinetičkim osjećajem plesa, a njezini će sudionici stvoriti ples u simbiozi s vlastitim anatomijama i kroz igru će otkriti odnos prema prostoru u plesu.

'Samo' je jednogodišnji istraživački projekt koji tematizira izradu sola kao plesne forme u kojem pokušavam zabilježiti glavne motive ali i interese svog praktičnog rada.

Za petak, 14. svibnja, najavljen je koncert Jazz ansambla Muzičke akademije de Zagreb, koja također ove godine slavi svoju stotu obljetnicu. Ovaj put ansambl će restaurirati mainstream stilove šezdesetih i sedamdesetih, sa skladbama francuskih i američkih šansonjera i jazzista.

U sastavu je šest glazbenika, klavir, bubnjevi, bas, klarinet, violina, fagot, solisti ansambla, kolegija koji se odvija u okviru Jazz modula na Muzičkoj Akademije, na kojem studenti klasične glazbe imaju priliku naučiti jezik jazza.

U srijedu, 26. svibnja, publiku će dočekati francuski digitalni umjetnik Hugo Baranger, član kolektiva Nani$ôka (Bordeaux), u suradnji s Festivalom alternativnog kazališnog izričaja FAKI.

Baranger će tjedan dana provesti u Zagrebu i predstaviti performans 'Riječi koje nas pozivaju', koji odražava kreativni rad u neprestanom razvoju.

'Upotrebljavajući uređaj vlastitog dizajna koji omogućuje uređajima povezanim na WIFI mrežu da komuniciraju u stvarnom vremenu, ovaj će performans omogućiti prisutnoj publici interakciju s uređajem i na taj način utjecati na odvijanje performansa', napominje se u najavi.