6. i 7. svibnja

Mjuzikl 'Mama ja sam pozelenio!' premijerno u Žar ptici

04.05.2021 u 14:20

Bionic
Reading

Gradsko kazalište Žar ptica kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u četvrtak i petak 6. i 7. svibnja, mjuzikl "Mama ja sam pozelenio!" u režiji Marijane Matoković, koji na zabavan način djecu uči važnosti usvajanja zdravih prehrambenih navika

Kako se ističe u najavi, nakon predstave o vršnjačkom nasilju, ovim naslovom Gradsko kazalište Žar ptica nastavlja progovarati o društveno angažiranim temama vezanim za probleme odrastanja djece.

Među njima je svakako i problem nedovoljne tjelesne aktivnosti školske djece te posljedično i prekomjerne tjelesne mase i debljine, što je i tema ove predstave.

Istraživanje Europske inicijative praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019. (CroCOSI) pokazuje da 35 posto djece u dobi između 8 i 9 godina starosti ima problema s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Na nacionalnoj razini, problem s debljinom izraženiji je kod dječaka i iznosi 17,8 posto u odnosu na 11,9 posto kod djevojčica.

Na ovu temu redateljica Marijana Matoković okupila je pisca libreta Igora Weidlicha, autora glazbe Bojana Jambrošića, koreografkinju Tihanu Strmečki te scenografkinju i kostimografkinju Irenu Kraljić, kako bi u mjuziklu "Mama, ja sam pozelenio!" na zabavan i otkačen način i kroz simpatičnu ljubavnu priču, govorili o mijenjanju loših životnih i prehrambenih navika.

U svojoj do sad trećoj suradnji sa Žar pticom, Bojan Jambrošić je u naslovnoj ulozi dječaka Bokija, dok njegove prijatelje Roberta i Zorana igraju Petar Atanasoski i Bogdan Ilić.

"Omiljeni sport" trojice prijatelja je bježanje s nastave tjelesnog odgoja i od stroge profesorice Vesne Ravenšćak kako bi odjurili do primaljmive obližnje pekarnice u kojoj se natrpavaju nezdravom brzom hranom. Kako bi se približio Sanji koja se zdravo hrani i redovito vježba, koju igra Dunja Fajdić, Bojan se okreće zdravom životu. Ali, ne ide sve tako jednostavno. Kako nema kondicije - od vježbanja mu postaje toliko "loše" da mu zatreba pomoć jedne neobične doktorice.

Kako je dječak kojemu su savjetovali da mora početi jesti i živjeti "šareno", zapravo - pozelenio, otkrit će nam ovaj mjuzikl, namijenjen djeci mlađe školske dobi.

Predstava se realizira u suradnji s projektom Živjeti zdravo, Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.