Najizvođeniji i najprevođeniji hrvatski dramatičar

Miro Gavran predstavio knjigu odabranih drama

03.05.2021 u 22:13

Bionic
Reading

Najizvođeniji i najprevođeniji hrvatski dramatičar Miro Gavran predstavio je u ponedjeljak knjigu devet odabranih drama nastalih u protekla dva desetljeća, pisanih, kako je rečeno na promociji, savršeno izbrušenim perom duhovitog kroničara neuralgičnih točaka suvremenosti

Objavljena u izdanju Mozaika knjiga, knjiga 'Odabrane drame Gavran 2001.-2021.' druga je knjiga Gavranovih drama nakon one iz 2001., kojima autor, po riječima urednice Hane Vunić, još jednom osvaja pristupom temama i iskrenošću pisanja.

Ocijenivši da je riječ o izboru koji se čini osobito važnim u ovom trenutku gdje je kazalište distancirano i gdje u prvi plan dolazi veza Gavranova teksta s književnošću, Vunić je istaknula da se na taj način mogu čitati njegovi tekstovi, 'ne samo kao materijal za glumce i redatelje, već i kao zgodne pripovijetke kroz koje možemo prolaziti kao kroz prozni tekst'.

Gavran u njima ponovo demonstrira svoje do savršenstva izbrušeno bavljenje vječnim pitanjima koja muče čovjeka, a koje na svoj prepoznatljiv način stavlja u suvremeni kontekst, i to s protagonistima širokog spektra – od Grete Garbo, predsjednika, do 30-godišnjeg prosvjetara. 'Svi oni prolaze kroz slične nedoumice i upravo nas to jako približava svim tim tekstovima i Gavranovom kazalištu uopće', ocijenila je Vunić. Ovi tekstovi ponovno pokazuju za Gavrana karakterističnu 'orijentiranost na čitatelja, na primatelja, bilo da je riječ o prosječnome čovjeku ili eruditu, pa tako svatko može na jedan iskren način primiti Gavranov tekst'.

Knjiga je objavljena u obljetničkoj godini u kojoj Miro Gavran slavi 60. rođendan, a u njoj je devet drama, 'Glasnogovornik', 'Savršeni partner', 'Na kavici u podne', 'Svaki tvoj rođendan', 'Paralelni svjetovi', 'Tajna Grete Garbo', 'U očekivanju oca', 'Što da radim sa životom', te 'Kako ubiti predsjednika'.

  • +9
Promocija knjige Mire Gavrana 'Odabrane drame 2001. - 2021.' Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Gavran je istaknuo kako je riječ o dramama nastalim tijekom proteklih 20 godina, od kojih je pet prvi put objavljeno u knjizi dok je jedna, 'Paralelni svjetovi', tiskana u novoj verziji. Riječ o suvremenim tekstovima smještenima u novije vrijeme a tematski zahvaćaju tri linije – obiteljske odnose, muško-ženske odnose, te politiku, dok se u nekima sve troje isprepliće, kazao je.

Jedan od tekstova koji se prvi put objavljuje je 'Glasnogovornik', politička priča o starom političaru i mladiću kojega on uvlači u politiku, a koja bi trebala sljedeće godine biti izvedena u Teatru Gavran. Tu je i priča o majci i sinu 'Na kavici u podne', pa monodrama 'Što da radim sa životom' koja "daje odbljesak onoga što je suvremeni mladi čovjek danas'.

'Zatim i tekst 'U očekivanju oca', neobična groteska koju sam napisao zahvaljujući češkom piscu Michalu Vieweghu – dogovorili smo se da ja njemu dam ideju za roman a on meni za dramu", objasnio je Gavran. U knjizi je i prvi put tiskan tekst 'Savršeni partner', izveden prošle godine, za koji je autor rekao da je on na neki način druga verzija njegove predstave 'Lutka' u kojoj je žena bila android, dok je ovdje muškarac android.

Gavran je istaknuo kako se nada da će i ove njegove drame dobro zaživjeti kod publike, i to posebno zahvaljujući prijevodima na druge jezike – drama 'Glasnogovornik' već je prevedena na njemački, 'Na kavici u podne' na engleski, a na češki se upravo prevodi 'U očekivanju oca'.

Knjiga na gotovo 500 stranica sadrži i opsežan pogovor koji je napisao Venko Andonovski, makedonski dramatičar, romanopisac, sveučilišni profesor i semiotičar kazališta, a koji Gavranov prikaz društva naziva 'vivisekcijom oboljele civilizacije'. U knjizi su objavljeni i dodaci, primjerice popis svih premijera, radijskih, kazališnih i tiskanih tekstova te detaljna biografija.

Teatrologinja Mira Muhoberac Gavranovo je pismo opisala kao 'specifičan autorski rukopis koji naizgled lagano, ležerno i površno a zapravo duboko zasijeca skalpelom naše svakodnevne situacije, brige, tegobe, strasti i emocije', a bazirano je na zavođenju i šarmiranju publike – 'i čitateljske i gledateljske, ali i na šarmiranju protagonista unutar drama'.

'Tako da možemo govoriti o žanrovskim zanimljivostima u kojima Gavran na bazi tzv. klasične drame strukturira novu stvarnost. Isto tako, radi na bazi tzv. lagane drame, koju naziva 'novi žanr', predočujući komedijske, groteskne i tragedijske silnice, ali uvijek fokusirajući se na tom dnevniku zavođenja', rekla je Muhoberac. 'Najčešće se bazira na ljubavnim odnosima, obiteljskim i prijateljskim te je zato prepoznatljiv publici i zato ga publika voli', dodala je.