790 GODINA/POŽEGA U OKU

Požega sjajnom izložbom slavi 790 godina prvog pisanog spomena grada

07.12.2017 u 08:52

Bionic
Reading

U Gradskom muzeju Požega otvorena je izložba zagrebačkog fotografa Janka Belaja ‘790 godina / Požega u oku’ te predstavljen prigodni kalendar za 2018. godinu, s dodacima do 2027. godine. Na taj su način obilježeni 790 obljetnica prvog pisanog spomena Požege i 93. rođendan Gradskog Muzeja Požega

‘Željeli smo kroz snažnu crno-bijelu formu umjetničke fotografije uz pomoć svjetskih priznatih Rudinskih glava, suvremenika ove obljetnice kao naših vodiča kroz prostor i vrijeme osvijestiti poznate i nepoznate vizure naše Požege. Željeli smo pomoću umjetnosti isprovocirati sami sebe s pitanjem – poznajemo li mi uopće ovaj naš grad? Znače li nam što ovi motivi na fotografijama? Govore li nam što, što mi njima govorimo u prolazu? Ovo je izložba fotografija, ali i više od izložbe. To je izložba kojom smo željeli potaknuti sve naše sugrađane na promišljanje: što nama znači ovaj grad koji ima tako respektabilno veliku obljetnicu svog prvog pisanog spomena? S obzirom da ubrzano jurimo ususret 800-toj obljetnici koja je doista velika obljetnica, cilj izložbe je potaknuti nas da razmislimo na koji način bismo mogli doprinijeti ovog gradu u smislu podizanja kvalitete života, kulture, umjetnosti…’, istaknula je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žepčević Matić. Janko Belaj je u ovom projektu imao zadatak otkriti Požegu, složiti priču povezujući suvremen grad sa suvremenicima njegovog prvog pisanog spomena: romaničkim glavama s kamenih konzola benediktinske samostanske crkve sv. Mihovila u Rudinama.

‘U ovoj se izložbi doživljavam tek kao svojevrsni dokumentarist kazališne predstave. Kazalište i njegova scena su Požega i njeni detalji u koje ja smještam Rudinske glave – glumce koji pračaju vašu priču te puštam publiku da sama složi priču koju te glave o gradu pričaju’, rekao je Belaj, autor fotografija dodajući da mu snimanja za ovaj projekt nisu bila prvi posjeti Požegi, no da ju je tek sad upoznavao i da je za nju prethodno trebalo proučiti povijest grada.

‘Čast mi je biti gradonačelnikom grada koji ove godine slavi 790 obljetnicu pisanog spomena. Ova izložba i Rudinske glave s ovih fotografija pozivaju sve nas da preispitamo svoj odnos prema gradu, svoj odnos prema kulturi, razvoju i budućnosti. Pozivaju nas da damo svoj doprinos kako bi unaprijedili grad za nas, za one koji dolaze. Što je Požega za mene? Požega je za mene ljubav: moja obitelj, moji prijatelji i vi dragi sugrađani. Ljubav za koju se vrijedi potruditi,’ rekao je gradonačelnik Darko Puljašić koji je potom otvorio izložbu. Uz izložbu je predstavljen i zidni kalendar za 2018. godinu kojemu su dodani i mjeseci sve do 2027. godine kao stalni podsjetnik na nadolazeću 800. obljetnicu prvog pisanog spomena Požege. Izložba će biti otvorena do 18. siječnja, a u tih mjesec i pol dana posjetiteljima će biti ponuđen i niz popratnih edukativnih i interaktivnih sadržaja.

Zainteresirani kojima je Požega daleko fotografije za izložbu mogu pogledati na autorovim web stranicama.