REAKCIJE UMJETNIKA

[FOTO] Ulice gradova po čitavom svijetu preplavio je street art na temu korone, izdvojili smo neke od najzanimljivijih radova

10.04.2020 u 09:53

Bionic
Reading

Street artisti diljem svijeta reagirali su na koronavirus i po ulicama svojih gradova, ovih dana neprirodno pustih, ostavili svoje umjetničke komentare - od sasvim praktičnih poruka i upozorenja, poput klasičnih 'perite ruke' i 'ostanite doma', preko zahvala zdravstvenim radnicima i njihove pretvorbe u nove superjunake sve do problematiziranja straha, panike i histerije koje idu uz pandemiju. Izdvojili smo neke od zanimljivijih primjeraka

Jedan od najpopularnijih motiva street arta diljem svijeta svakako je maska, koja je među ostalima dodana i Johnu Lennonu na poznatom Lennonovom zidu u Pragu, a na njoj je natpis: 'Sve što trebaš je ljubav'. U Woodleyju ju je pak, u engleskom Berkshireu, dobio i Yoda, dok su je u Sankt Peterburgu dodali ruskom pjesniku Josifu Brodskom, uz stih njegove pjesme koji bi u slobodnom prijevodu glasio - nemoj se zabuniti pa odlučiti da napustiš svoju sobu.

Takvi savjeti i apeli mogu se ovih dana vidjeti i na čitavom nizu drugih murala, poput onih u Los Angelesu, od kojih jedan poručuje 'Otkažite planove, ne i ljudskost'. Drugi pak prikazuje princa Harryja s majicom na kojoj piše: 'Budi smiren i peri ruke'.

I kraljica Elizabeta poslužila je kao inspiracija za street art na temu korone. Mural u Bristolu prikazuje je u klasičnoj joga pozi, sjedećoj, s prekriženim nogama te s mantrom 'om' ispisanom okolo.

Tema, točnije, meta street arta postao je i američki predsjednik Donald Trump kojega su u San Franciscu prikazali u obliku samog virusa, Covida-19.

Zdravstveni radnici, s druge strane, mahom dobivaju hvalospjeve i mnogi ih umjetnici prikazuju kao superheroje našeg doba, kao što je slučaj na muralu preko cijele zgrade u Varšavi.

Česte teme su, dakako, i socijalna distanca te strah i panika koju stvara trenutna situacija, a tu je, dakako, i toaletni papir, odnosno nestašica istog u doba korone, pri čemu je duhovitiji onaj u Berlinu, a na kojemu Smeagol/Gollum iz 'Gospodara prstenova', u rukama umjesto prstena kojim je opsjednut, drži rolu toalet-papira uz natpis 'Mein Schatz!' ili 'Moje drago/blago!'

  • +39
Street Art u doba koronavirusa Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia