ZA 95. ROĐENDAN

Povratak kina Europa: Ekipa ZFF-a pokreće online videoteku najvećih hitova s redovnog repertoara

08.04.2020 u 12:06

Bionic
Reading

Na 95. rođendan kultnog zagrebačkog kina Europa, ekipa iza Zagreb Film Festivala pokreće online platformu, videoteku na kojoj će se moći gledati filmovi koji su bili dio redovnog repertoara kina

Platforma Kino Europa Online donosit će suvremene međunarodne autorske filmove koji su od 2008. do 2019. činili okosnicu redovnog repertoara, u vrijeme dok je kinom upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festivala.

'Godinu dana nakon zatvaranja kina Europa cilj ove platforme jest umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa te simbolično odati počast dvorani čija je monumentalnost gotovo cijelo stoljeće davala filmskoj umjetnosti posebno i cijenjeno mjesto u Zagrebu', kažu iz ZFF-a.

Na platformi je u ovom trenutku dostupno četrdesetak filmskih naslova suvremenih autora poput Rubena Östlunda, Asghara Farhadija, Claire Denis i Christiana Petzolda, ali i najzanimljivijih novih redatelja proteklog desetljeća poput Lászla Nemesa, Benedikta Erlingssona i Juhe Kuosmanena.

Gledatelji će moći birati i između velikih festivalskih pobjednika kao što su 'Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju' Roya Anderssona (Zlatni lav u Veneciji) i 'Kvadrat' Rubena Östlunda (Zlatna palma u Cannesu), ali i velikog broja filmova koje su prethodni festivalski uspjesi doveli do nominacija za Oscare i Zlatne globuse, poput filma 'Saulov sin' Lászla Nemesa koji je Oscara za najbolji strani film osvojio 2016.

Žanrovski raznovrstan izbor uključuje i drame kao što su 'Ovnovi' Grímura Hákonarsona i 'Julien u sredini' Xaviera Legranda, političke biografske trilere 'Hannah Arendt' Margarette von Trotha i 'Neruda' Pabla Larraína te filmske priče o odrastanju, energični 'Cure' Céline Sciamma, duhoviti 'Novi klinac' Rudija Rosenberga i potresnu 'Sicilijansku bajku' Fabija Grassadonije i Antonija Piazze.

Ljubav je u fokusu filmova 'Alabama Monroe' Felixa von Groeningena, 'Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija' Juhe Kuosmanena i 'Pogrešna dostava' Ritesha Batre, a tu je i cijeli niz naslova za najmlađu publiku. Neki od njih su 'Moja sestra mršavica' Sanne Lenken, 'Moje neobično ljeto s Tess' Stevena Wouterlooda i animirani filmski hit 'Moj život kao Tikvica' Claudea Barrasa.

'Cilj je u narednim tjednima proširivati ponudu u suradnji s domaćim distributerima čiji su naslovi također bili dio repertoara', kažu iz ZFF-a.

Programe kina Europe, dodaju, godišnje je posjećivalo oko 120 tisuća filmofila, a kvalitetu i važnost ove institucije potvrdila je i Mreža europskih kina Europa Cinemas dodijelivši UO ZFF nagradu za najbolji europski program u 2016., najznačajnije godišnje priznanje te organizacije posvećene poticanju distribucije i promociji europskog filma.

Unatoč rezultatima Grad Zagreb bez konkretnih planova i mjera za obnovu zatvorio je kino Europu u lipnju 2019. pod izlikom nužne renovacije.

'Prekid rada kina označio je naprasan prekid djelovanja filmske zajednice koja je oko njega bila okupljena; zajednice koja je kino inicirala iz potrebe, održavala ga i okupljala oko sebe sve ljubitelje filma. Iako je realizacija platforme Kino Europa Online počela mnogo ranije, kao odgovor na nedostatak redovnog programa uzrokovanog zatvaranjem kina Europa, činjenica je da je budućnost nezavisnog kinoprikazivaštva danas još ugroženija i neizvjesnija zbog trenutačne situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19. S nadom u pozitivniju budućnost, UO ZFF nastojat će i dalje održavati i poticati filmske aktivnosti kako bi barem donekle umanjio nastalu prazninu, a pokretanje ove internetske platforme jedan je od koraka u ispunjenju tog cilja', kaže ekipa ZFF-a. 

  • +11
Kino Europa Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Platforma Kino Europa Online dostupna je na internetskoj stranici www.kinoeuropa.hr, na kojoj će biti moguće pratiti vijesti o novim naslovima i preporukama tjedna, cijene najma filma kretat će se od 1.5 do 2.5 USD (okvirne protuvrijednosti 10 do 18 HRK), a u narednih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat će se kôdovi za besplatno gledanje odabranih naslova.

Filmski program dostupan putem interneta simbolično je podijeljen na Veliku dvoranu, u kojoj će biti prikazivani suvremeni cjelovečernji filmovi s nekadašnjeg programa kina, te dvoranu Müller, koja će voditi na internetsku platformu croatian.film koja prikazuje kratkometražne hrvatske filmove.