IZLOŽBA U RIJECI

[FOTO] Oni spašavaju otpad i pretvaraju ga u umjetnost: Upoznajte kreativni kolektiv RoUm

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 23.09.2020 15:24
  • Objavljeno 23.09.2020 u 14:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U Rijeci se i ove godine, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, održava projekt RoUm - Dani odbačenih, koji uključuje umjetničke radionice, radionice za djecu, izložbu u Exportu na Delti i tematski razgovor u Palachu. RoUm je zajednica romskih i neromskih umjetnika, zanatlija i dizajnera u kojoj se otpad spašava i prenamjenjuje u predmete za unutarnji dizajn

RoUm u riječkom Exportdvu predstavlja preko 30 umjetničkih djela nastalih na radionicama koje do 24. rujna, pod pokroviteljstvom Saveza udruga Molekula, održavaju umjetnici Milan Mitrović, Jana Topić i Muhamed Husejni.

Radionica se održava u suradnji s mladim Romkinjama i Romima iz Rijeke Sandrom Bogdan, Sinanom Ibišijem i Sultanom Ibišijem, koji od odbačenih predmeta procesom nadciklaže stvaraju umjetnička djela.

Kustosica izložbe je Jana Topić, izložba u Exportu ostaje otvorena do 1. listopada 2020., a na internetskoj stranici projekta postavljena je i virtualna izložba koja omogućuje razgledavanje preko 60 umjetničkih djela i njihovih priča nastalih u RoUm proizvodnim radionicama dosad.

  • +10
  • +7

RoUm u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Uz proizvodne radionice, do 24. rujna u Romskom naselju na Škurinju te u Parku Nikole Hosta održava se i za javnost zatvorena RoUm informatičko – edukativna radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta, pripadnika romske nacionalne manjine. Radionica pruža znanje o informatici, novinarstvu i ekologiji. Posebnim metodama djeca uče razvijati priču i stavljati je u digitalni format, zatim stječu vještine mladih novinara te daju glas djelima izrađenim u RoUm proizvodnim radionicama. Svrha radionice je povećati zainteresiranost romske djeca za obrazovanje i doprinijeti prevenciji ranog napuštanja školovanja. Voditelji informatičko – edukativne radionice su Marina Horvat i Siniša-Senad Musić.

Kao završnica programa RoUm – Dani odbačenih u petak 25. rujna od 15.30 do 17 sati u Omladinskom kulturnom centru Palach (Kružna 8, Rijeka) održat će se Up Talks – razgovor na temu razvoja RoUm-a i utjecaja umjetnosti na društvenu promjenu. U razgovoru sudjeluju Vinay Gupta čelnik organizacije Mettereum koja koristi blockchain tehnologiju u razmjeni dobara, James Hater koji će govoriti o RoUm umjetničkim djelima arhiviranima blockchain tehnologijom, zatim Tamara Puhovski, pokretačica RoUm ideje te RoUm umjetnici Milan Mitrović i Siniša-Senad Musić. Voditelj razgovora bit će Vinko Golembiowski.

Broj gledatelja razgovora je, zbog provođenja epidemioloških mjera, ograničen na 50 gostiju (pravo ulaska prema prvenstvu dolaska), a razgovor će biti dostupan preko streaminga uživo na internetskoj stranici www.romhr.hr ili Facebook stranici Romska organizacija mladih Hrvatske. Projekt RoUm sastavni je dio programa Kuhinja različitosti, projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!