'PRIČE ROMA' U GALERIJI SC

Vrijeme je za drugačije priče: Izložba koja razbija predrasude o Romima sada i u Zagrebu

14.01.2020 u 15:56

Bionic
Reading

'Osjetite trajno zabilježene priče ljudi čije se priče inače prepričavaju samo ako je kontekst negativan, provokativan ili senzacionalistički', stoji u najavi 'Priča Roma', izložbe koja se otvara 17. siječnja u zagrebačkoj Galeriji SC. Iza nje stoje Fade In iz Zagreba i Romski resurni centar iz Darde, a cilj joj je kroz osobne priče Roma različite dobi, podrijetla, i iskustva, doprinijeti razbijanju predrasuda i njihovoj integraciji u širu društvenu zajednicu

Izložba 'Priče Roma', koja je u travnju i svibnju prošle godine predstavljena u osječkoj Galeriji Kazamat, donosi 18 osobnih priča Roma i Romkinja, većinom pripadnika i pripadnica podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljenih u Slavoniji i Baranji. Premda međusobno različite, kao što se razlikuju osobnosti, iskustva i životi osoba koje ih pričaju, ove priče, okupljene u cjelinu, pružaju direktan uvid u suvremeni život i probleme zajednice, kojoj nositelji priča pripadaju, stoji u najavi izložbe čija je jedna od glavnih zadaća kroz osobne priče Roma različite dobi, podrijetla, i iskustva, doprinijeti razbijanju predrasuda i integraciji Roma u širu društvenu zajednicu.

'Priče Roma' jedan su od rezultata projekta Muzej osobne povijesti Roma sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture, Umjetnost i kultura za mlade, kojeg je zagrebački Fade In u partnerstvu s Romskim resursnim centrom iz Darde od veljače 2018. do srpnja 2019. proveo na području Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

  • +17
'Priče Roma' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jasenko Rasol

Otvaranje izložbe u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji SC bit će prilika i za najavu otvaranja Muzeja osobnih priča u Osijeku, o kojem smo pisali. Muzej će se otvoriti u okviru projekta Štruca kulture sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture – Kultura u centru.