VIŠE OD 4 TISUĆE DJELA

Prva u Hrvatskoj, jedina u Europi: Otvorena Središnja knjižnica Roma u Zagrebu

12.06.2020 u 15:20

Bionic
Reading

U prostorijama Saveza Roma 'Kali Sara' u Hatzovoj ulici u Zagrebu otvorena je Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj. To je prva romska knjižnica u Hrvatskoj, ali i jedina takva knjižnica u Europi. U njoj se nalazi više od četiri tisuće književnih djela i časopisa na romskom, hrvatskom i drugim europskim jezicima.

Građu su većinom donirali Savez Roma Hrvatske i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine.

'Središnja knjižnica Roma 'Kali Sara' u Zagrebu osnovana je s ciljem stvaranja interdisciplinarnog mjesta razmjene informacija i znanja te prikupljanja kao i omogućavanja dostupnosti knjižne građe koja se bavi poviješću i razvojem romskog naroda, njegovih putovanja, stradanja i postignuća kroz stoljeća.

Knjižnicom će romska zajednica dobiti aktivni centar za kulturu i raznolika kreativna te edukativna događanja poput tribina, predavanja i izložbi. Otvorenjem ove knjižnice Hrvatska je dobila jedanaestu knjižnicu nacionalnih manjina čime se osigurava kontinuitet u zaštiti i očuvanju nacionalnih manjina i njihovih kulturnih specifičnosti.

Knjižnica će biti mjesto očuvanja romskog identiteta, jezika i kulture, ali i simbol tolerancije i zajedništva, neophodnih obilježja u stvaranju boljeg i uključivijeg društva', napisao je Savez Roma u objavi otvorenja knjižnice.