u kinima od četvrtka

[FOTO] Održana je hrvatska premijera filma 'Nebesa' redatelja Srđana Dragojevića

21.12.2021 u 12:35

Bionic
Reading

U zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema u ponedjeljak je premijerno prikazan film 'Nebesa' Srđana Dragojevića. Novi film cijenjenog srpskog redatelja hitova 'Parada' i 'Mi nismo anđeli' na repertoarima je hrvatskih kina od četvrtka, 23. prosinca

Film 'Nebesa' svjetsku je premijeru imao na prestižnom filmskom festivalu u Locarnu, trenutačno se prikazuje u nekoliko zemalja, a svečanom zagrebačkom projekcijom uz gostovanje ekipe filma započinje prikazivanje 'Nebesa' u CineStar kinima te u dvoranama Kino mreže širom Hrvatske.

Zagrebačkoj publici film su predstavili redatelj Srđan Dragojević, producentica Biljana Prvanović te glumačka ekipa iz Hrvatske: Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Dejan Aćimović i Slaven Knezović. Ekipa će gostovati i na svečanoj projekciji u riječkom kinu Art-kino Croatia 21. prosinca.

Film 'Nebesa' nastao je u koprodukciji svih zemalja bivše Jugoslavije. Hrvatski koproducent filma je Studio Dim, a koproducentica nedavno preminula Darija Kulenović Gudan kojoj je posvećena zagrebačka premijera.

  • +24
Hrvatska premijera filma 'Nebesa' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nina Đurđević

'Nebesa' su provokativna filmska priča ispričana u tri poglavlja koja propituju izazove kršćanstva u postsocijalističkom društvu punom praznovjerja, korupcije i nade. U prvoj priči Stojan (Goran Navojec), ratni izbjeglica i bivši oficir od Boga na dar dobiva aureolu. Supruga Nada (Ksenija Marinković) tjera ga na grijeh kako bi se riješio dara i neželjene pažnje susjeda (Dejan Aćimović). U drugoj priči Gojko (Bojan Navojec), mentalno hendikepiran i duboko religiozan mladić, osuđen je na smrt zbog višestrukog ubojstava koje je počinio u pokušaju krađe mobitela. U trećoj priči Papić (Srđan Žika Todorović), dobar, ali nepriznat umjetnik spoznaje da njegove slike imaju nevjerojatne moći - hrane promatrača. 'Nebesa' donose nekonvencionalni pogled na tranzicijsko razdoblje u postkomunističkoj zemlji, tretirajući ga kao turbulentni prelazak iz paganskog svijeta u kršćansku eru.

Scenarist i redatelj filma Srđan Dragojević rođen je 1963. u Beogradu. Diplomirao je Kliničku psihologiju i Filmsku i TV režiju. Objavio je tri knjige poezije, a javnost ga prvenstveno poznaje kao jednog od najcjenjenijih srpskih autora crnih komedija. Publika ga pamti po hitovima 'Parada' i 'Mi nismo anđeli'. U njegovom filmskom opusu ističu se i filmovi 'Rane' te 'Lepa sela lepo gore'.