20. queer zagreb

[FOTO] Jedni su ih vrijeđali, drugi podržali, ali zagrljaj je ostao: 'Cilj performansa bio je istražiti blisku prisutnost muškaraca u javnom prostoru'

28.05.2022 u 18:48

Bionic
Reading

Igor Zenzerović i Bojan Ban danas su se točno u podne na Cvjetnom trgu razdvojili nakon 24-satnog grljenja koje nije prestalo ni kad je krenuo pljusak a trajalo je, dakako, i kroz čitavu noć

Kraj performansa izvedenog u sklopu 20. Queer Zagreba podržali su deseci građana, a Zenzerović i Ban su se na kraju uhvatili za ruke s osmijehom na licu. Zenzerović je, pak, ranije rekao kako je cilj performansa bio istražiti blisku prisutnost dva muška tijela u javnom prostoru.

Bilo je vruće kada su umjetnici krenuli u svoj zagrljaj. Mnogi su ih na Cvjetnom trgu podržavali, poneki i vrijeđali, a onda je zahladilo i počela je kiša. Zagrljaj je ostao. Tijekom performansa, koji je započeo jučer u podne, umjetnici nisu jeli, pili niti odlazili na WC. Niti na jedan trenutak nisu se razdvojili.

Performans Studija jednog zagrljaja je nastao prošle godine kroz seriju labova u okviru projekta Noći performansa udruge Domino. Nataša Rajković je vodila nekoliko sesija s umjetnicima kao mentorica s ciljem da se kroz ovu vrstu edukacije podrži razvoj performansa u Hrvatskoj. 

Tijekom noći, umjetnike u zagrljaju obišao je i fotograf Robert Petrović. Prenosimo njegove fotografije u nastavku.

  • +24
Studija jednog zagrljaja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Robert Petrovic