IDFA

Filmovi 'Srbenka', 'Chris the Swiss' i 'U slučaju rata' na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu

21.11.2018 u 17:54

Bionic
Reading

Film 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića te manjinske hrvatske koprodukcije 'Chris the Swiss' Anje Kofmel i 'U slučaju rata' Jana Geberta uvršteni su u program 'Best of Fests' prestižnog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma IDFA, koji se održava u Amsterdamu do 25. studenog

Nakon niza značajnih festivalskih prikazivanja i osvojenih nagrada, nizozemska premijera filma 'Srbenka' zakazana je za 22. studenoga, u programu koji donosi vrhunska filmska ostvarenja koja se zbog uvjeta praizvedbe nisu mogla uklopiti u glavni program, a na najvećim festivalima diljem svijeta već su dokazala svoju vrijednost.

Film sudjeluje i u programu 'Docs fo Sale' u sklopu East Silver Caravan delegacije češkog Instituta dokumentarnog filma, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, koji je podupro film, zajedno s gradovima Rijekom i Zagrebom, te Potprogramom MEDIA.

Program 'Best of Fests' prikazuje i višestruko nagrađivani animirano-dokumentarni film 'Chris The Swiss' redateljice Anje Kofmel nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji, koji je nedavno nominiran u četiri kategorije za Europsku nagradu animacije. Premijerno je bio prikazan u Cannesu ove godine, u sklopu programa 'Tjedan kritike'.

U istom programu je još jedan uspješan i nagrađivani naslov - 'U slučaju rata' češkog redatelja Jana Geberta, koji prati pojedince iz slovačke antiimigrantske paravojne skupine.

Fokus program 'Me', sastavljen od osobnih i autobiografskih dokumentarnih filmova, prikazuje film 'Soba bez pogleda' iz 1997. godine u režiji Rade Šešić, koja opisuje osjećaj napuštanja vlastitoga doma u Sarajevu i početka novog života u Nizozemskoj.

Međunarodni festival dokumentarnog filma IDFA godišnje posjeti gotovo 300 tisuća posjetitelja i oko tri tisuće ljudi usko vezanih za filmsku, odnosno dokumentarističku industriju.

U svom ovogodišnjem, 31. izdanju prikazat će 295 dokumentarnih filmova, a fokus je usmjeren prema inkluziji i rodnoj jednakosti, o čemu govori i podatak da je u programu 41 posto filmova ženskih autora.