Miljenik publike zagrebdoxa

Film 'Veće od traume' prikazan na kanadskom Hot Docsu, jednom od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 02.05.2022 12:59
  • Objavljeno 02.05.2022 u 12:59
Autorice filma Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski na kanadskom Hot Docsu

Autorice filma Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski na kanadskom Hot Docsu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Thomas Kim, courtesy of Hot Docs

Dokumentarni film 'Veće od traume' autorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski prikazan je 29. travnja u službenoj selekciji festivala HOT DOCS u Torontu, u okviru programa The Changing Face of Europe, koji je nastao u suradnji s organizacijom European Film Promotion

Riječ je o međunarodnoj premijeri filma, a kanadska publika moći će ga pogledati u još jednom terminu – u srijedu, 4. svibnja.

Film Veće od traume svjetsku je premijeru imao na 18. izdanju festivala ZagrebDox u travnju, gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija u regionalnom natjecateljskom programu, dok je po mišljenju publike proglašen najboljim filmom festivala.

Mirta Puhlovski prilikom predstavljanja filma na Hot Docsu

Mirta Puhlovski prilikom predstavljanja filma na Hot Docsu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Thomas Kim, courtesy of Hot Docs

Selekcija programa The Changing Face of Europe posvećena je izvanrednim dokumentarnim ostvarenjima iz Europe, a nastaje u suradnji organizacije European Film Promotion, uz potporu članica EFP-a, među kojima je i Hrvatski audiovizualni centar. Svi filmaši, čiji su radovi uvršteni u ovaj program, osim što će svoj film predstaviti široj publici, imat će priliku sudjelovati u raznim intenzivnim industrijskim aktivnostima, uključujući radionice, pitchinge i sastanke, a sve s ciljem unaprjeđenja njihovih međunarodnih karijera.

Vedrana Pribačić na Hot Docsu

Vedrana Pribačić na Hot Docsu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Thomas Kim, courtesy of Hot Docs

Film Veće od traume kroz tri godine prati stanja i doživljaje triju žena (Katica, Ana i Marija) traumatiziranih u Domovinskom ratu, koje kroz slojevit proces osnaživanja vlastitih resursa iznose priče svojih života.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Proces iscjeljivanja traumi ovih žena odvija se u sklopu programa "Ja sam mnogo više od moje traume", putem sistemsko-integrativnih suportivnih metoda kojim polako vraćaju svoje dostojanstvo i povjerenje, izgubljeno tijekom rata.

Izvor: Društvene mreže

Film je režirala Vedrana Pribačić, uz ko-autoricu Mirtu Puhlovski, koja je ujedno i producentica filma (Metar60). Direktor fotografije je Dario Hacek, a film je snimala i Dinka Radonić, montirala ga je Marta Broz, a za zvuk su bili zaduženi Dario Domitrović, Tihomir Vrbanec i Frano Homen.

Film na Hot Docsu konkurira za Nagradu publike, koja pobjedničkom naslovu donosi direktnu kvalifikaciju za nominaciju za nagradu Oscar.

Hot Docs je jedan od najvažnijih filmskih festivala posvećenih dokumentarnom rodu, a na ovogodišnjem, 29. izdanju, prikazat će se 226 filmova, u kinima i online, od 28. travnja do 8. svibnja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!