hrvatska koprodukcija

Film 'Bazen beskraja' oduševio na Sundanceu. Producentica Anita Juka: Oduševljeni smo pozitivnim kritikama

24.01.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Dugometražni igrani film 'Bazen beskraja' Brandona Cronenberga, koji nastaje kao kanadsko-hrvatsko-mađarska koprodukcija, imao je svjetsku premijeru na Filmskom festivalu Sundance, izvijestio je u utorak HAVC

Film je prikazan u sklopu sekcije Midnight, posvećene "hororima, ludim komedijama i napetim trilerima te djelima koja prkose pravilima žanrova, filmovima koji će vas držati budnima i na rubu stolca".

"Bazen beskraja" dijelom se snimao u Šibeniku, a na setu je bilo angažirano više od 75 hrvatskih filmskih djelatnika. Glumačkoj ekipi filma pridonijeli su Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a bilo je i više od 400 statista. Hrvatska u filmu "glumi" izmišljenu zemlju Li Tolqa.

HAVC je istaknuo kako je to bio jedan od najiščekivanijih naslova na Sundanceu, a nakon premijere također je digao prašinu - mnoge kritike ističu da se radi o "najšokantnijem i najuznemirijućem filmu festivala".

Radnja prati romanopisca koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom, sve dok jedna fatalna nesreća ne razotkrije perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirno nasilje i užase. U glavnim ulogama su Alexander Skarsgård i Mia Goth.

Hrvatska producentica Anita Juka (4Film) rekla je da je premijera prošla sjajno, a sve karte su bile rasprodane iako je projekcija počela u ponoć, a završila tek u 2 sata ujutro.

Nakon toga održao se razgovor s glumačkom ekipom, redateljem i producentima, a dvorana je ostala popunjena. "Oduševljeni smo prijemom publike te pozitivnim kritikama koje je film primio nakon premijere", istaknula je Juka.

Uskoro kreće i kinodistribucija filma u SAD-u te u Kanadi, s jednim od najvećih distributera Elevation Pictures.  Juka je izvijestila i da ga je za distribuciju u svijetu kupio Focus Features i Universal, a europska premijera bit će 22. veljače na Berlinaleu.

Producent Jonathan Halperyn (Hero Squared) rekao je da u Hrvatskoj ima mnogo lokacija koje su jednostavno prekrasne, a ekipa je fantastična. "Snimanje je bilo izazovno, ali neprocjenjivo iskustvo i super je bilo raditi s tako odličnim ljudima na njemu. Mislimo da je film ispao nevjerojatno," izjavio je.

Filmski festival Sundance, jedan od najprestižnijih u svijetu, ove se godine održava od 19. do 29. siječnja.