prema romanu Ognjena Sviličića

Film Arsena Oremovića 'Glava velike ribe' u kinima od 2. veljače

24.01.2023 u 14:23

Bionic
Reading

Nagrađivani igrani film Arsena Oremovića 'Glava velike ribe', nastao prema istoimenom romanu Ognjena Sviličića, od 2. veljače počinje igrati u kinima diljem Hrvatske

To je urbana socio-politička drama o tranziciji i poduzetništvu te bračnim prizorima na balkanski način, s kojom će se domaći gledatelji lako saživjeti prateći sudbinu malog čovjeka rođenog u krivo vrijeme i na krivom mjestu, nemoćnog da se odupre koruptivnom sistemu u kojem živi, ističe se u najavi filma.

U središtu je taksist Andrija koji prodaje seosku kuću pokojnih roditelja i poziva svog brata, ratnog veterana, da se useli k njemu u stan u Zagrebu, čime surova realnost poslijeratne Hrvatske ulazi u već neskladnu bračnu zajednicu.

Oremović, kojemu je to dugometražni igrani prvijenac, kaže da je snimanje i rad s glumcima u mjeri u kojoj, kao redatelj primarno dokumentarnih filmova, dosad nije radio, bilo vrlo prirodno i nije osjećao neki osobiti pomak u odnosu na svoje prijašnje radove. "Štoviše, ovdje sam išao za sličnim dokumentarističkim osjećajem, a mogao sam potpuno kontrolirati stvari, pa je utoliko čak bilo i lakše", dodaje.

Vodeće uloge u filmu imaju Nikša Butijer, Neven Aljinović-Tot i Lana Barić, a dobar odabir glumaca potvrđen je Zlatnom arenom za glavnu žensku ulogu (Barić) i Zlatnim Orionom za glavnu mušku ulogu (Butijer) na festivalu glumca u Vinkovcima.

Izvor: Društvene mreže

Po redateljevim riječima, glumci su doista dali poseban reljef tim likovima od kojih svaki nosi svoju vrstu križa, a opet su u svemu tome iskazali i nešto apsurdne komike koju je publika dosad jako dobro prepoznavala.

Glumac Neven Aljinović-Tot za svoj lik ratnog veterana kaže da je netko tko se duboko zapetljao u svoj mentalno-emotivni labirint u koji su ga dovela njegova ratna iskustva, ali smatra kako se to može dogoditi svakome.

"Na nama samima je izbor hoćemo li ostati zatočeni u tom labirintu ili ćemo prihvatiti promjenu i pomoć i izaći jači, mudriji i slobodniji", napominje.

Film je međunarodnu premijeru imao na Cottbus Film Festivalu, nakon čega je uslijedila uspješna festivalska turneja, ovjenčana nagradama za glavnu mušku i žensku ulogu.

Nakon zagrebačke premijere krajem siječnja, SABMARINE distribucija film donosi u nezavisna kina diljem Hrvatske te od 2. veljače u multiplekse.