ZBOG PANDEMIJE

Festival u Oberhausenu ipak će se u cijelosti održati online

29.03.2021 u 13:19

Bionic
Reading

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu, na kojem će svjetsku premijeru imati i dva hrvatska filma i koji se trebao održati u hibridnom obliku, ipak će se održati isključivo online, od 1. do 10. svibnja

Taj je festival bio prvi koji se prošle godine u Njemačkoj održao u online okruženju, što se zbog pandemije ponavlja i ove godine.

Naslovi iz svih osam natjecateljskih sekcija prikazati putem online festivalske platforme, a u sklopu festivala publika će sveukupno moći pogledati više od 400 kratkometražnih uradaka, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar.

Na 67. izdanju festivala prikazat će se najnoviji kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni uradak redateljice Renate Poljak, "Split", u Međunarodnoj konkurenciji.

Poljak već treću godinu zaredom ima film u konkurenciji prestižnog Oberhausena, nakon filmova "Porvenir" i "Još jedan odlazak".

Njezin će se film prikazati u programu s 45 naslova iz više od 40 zemalja, a svi će filmovi gledateljima biti predstavljeni od 5. do 10. svibnja.

Filmovi u konkurenciji 'bore' se za Veliku nagradu grada Oberhausena, a pobjednik automatski ispunjava uvjete za nominaciju za Oscara u kategoriji kratkometražnog filma.

Novouvedena Međunarodna online konkurencija, koja nudi 40 filmova iz 30 zemalja na festivalskoj službenoj stranici, od 1. do 4. svibnja, donosi film "Dragi Aki" autorice Nine Kurtele.

Riječ je o svojevrsnoj vizualnoj meditaciji o stvaranju fiktivnih pejzaža u realnom svijetu, strukturiranoj kao serija fiktivnih pisama upućenih slavnom finskom redatelju Akiju Kaurismäkiju.

Kako napominju iz HAVC-a, Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhasenu je od svog osnutka bio katalizator promjena, pokazatelj suvremenog razvoja, forum za često žustre diskusije, otkrivač novih trendova i talenata i jedna od najvažnijih institucija kratkometražnog filma u svijetu.