'Večer Factumentaraca'

Factum uz 25. godišnjicu najavljuje filmsku večer u Dokukinu KIC, evo kakav su program spremili

03.11.2022 u 10:34

Bionic
Reading

Večer Factumentaraca održat će se 4. studenog u Dokukinu KIC, uz slobodan ulaz, u povodu 25 godina postojanja i djelovanja produkcijske kuće Factum

U okviru te produkcijske kuće dosad je ostvareno gotovo 90 dokumentaraca koji su prikazani na više od stotinu filmskih festivala i koji su osvojili čitav niz prestižnih međunarodnih nagrada, a Večer Factumentaraca donosi tri naslova.

Aldo Tardozzi se u svom filmu "Terra roza" okrenuo svijetu Brankice i Tita, ljudima koji su u mirnoj osami malog istarskog mjesta stvorili svoj svijet ispunjen ružičastim slikama, ružičastim namještajem i ružičastim zidovima.

Film je 2000. nagrađen za najbolju režiju i najbolju glazbu na Danima hrvatskog filma, podsjeća se u najavi.

Primjer Factumovog autorskog filma je "Jurić: Tvrđa 1999." Zvonimira Jurića, u kojem se isprepliću povijest, sadašnjost, stvarnost i fikcija, donoseći redateljev osobni pogled na čuvenu osječku Tvrđu.

U Motovunu je proglašen najboljim hrvatskim dokumentarnim filmom.

Film "Razorubičenje" Domagoja Matizovića i Igora Zelića bavi se tzv. bijelom kugom, odnosno depopulacijom ruralnog dijela zemlje.

U sklopu programa održat će se razgovor s redateljima Aldom Tardozzijem i Zvonimirom Jurićem te producentom Nenadom Puhovskim.

Razgovor će moderirati filmski kritičar i producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec.