19. Doclisboa

Hrvatske dokumentaristice nagrađene na festivalu u Portugalu: jedan od filmova prati preseljenje Siniše Labrovića u Berlin, a drugi pogrebne glazbenike

04.11.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Vanji Juranić i Lidiji Špegar nagrade su dodijeljene u sklopu industrijskog dijela festivala (Nebulae) kojem je Hrvatska ove godine bila zemlja partner

Na festivalu dokumentarnog filma u Lisabonu, 19. Doclisboa, hrvatski filmski autori nagrađeni su u sklopu industrijskog dijela tog portugalskog festivala, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

DAE Talent Encouragement Award, nagrada Europskog udruženja dokumentarista koja nudi besplatno jednogodišnje članstvo i savjetovanje za redatelje i producente, pripala je projektu 'Budi realan, traži nemoguće' (Be Realistic, Demand the Impossible) scenaristice i redateljice Vanje Juranić, u produkciji Restarta.

Priča je to o umjetniku i performeru Siniši Labroviću i njegovoj supruzi Snježani Klarić, koji bez konkretnog plana u pedesetim godinama života presele u Berlin.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vanja Juranić

Nagradu Pitch the Doc, koja se dodjeljuje jednom od izabranih projekata iz zemlje partnera, osvojio je projekt 'Underground top lista' (Underground Top Charts) u produkciji Factuma i režiji Lidije Špegar. Film prati glazbene izvođače koji nastupaju na pokopima upoznavajući gledatelja s običajima i tradicijama posljednjih oproštaja diljem Hrvatske.

Nagrade su im dodijeljene u sklopu industrijskog dijela festivala (Nebulae) kojem je Hrvatska ove godine bila zemlja partner.

U službenom filmskom programu 19. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Lisabonu prikazana su i dva hrvatska filma: 'Tvornice radnicima' scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića te studentski film 'Volim autorice' Anje Koprivšek. Također, u programu Zelene godine u kojem se prikazuju filmovi nastali u filmskim školama diljem svijeta, ove su godine predstavljeni radovi s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Usporedno s festivalom održao se i Nebulae, festivalska platforma posvećena filmskim profesionalcima i umrežavanju. U suradnji s HAVC-om organizirani su tako prigodni programi sastanaka, prezentacija te pitching sesija za projekte iz Hrvatske kojih se ove godine predstavilo ukupno devet.

Festival se u glavnom gradu Portugala održao od 21. do 31. listopada.

Prvi se put održao 2002. i dio je DOC Alliancea - partnerstva među sedam europskih festivala dokumentarnih filmova.