NAJBOLJE OD PROGRAMA

Erotika starog Japana na zagrebačkom Queeru

06.05.2019 u 11:49

Bionic
Reading

Kroz osam festivalskih dana, od 17. do 24. svibnja, Zagreb Queer donosi niz predstava, performansa i hepeninga, među njima i 'Usmeni spomenik' Anice Tomić i Jelene Kovačić te hommage Woodstocku sa Zdenkom Kovačiček kao Janis Joplin. Programska poslastica svakako su i izložba japanskih shunga, detaljnih erotskih slika i grafika u kojima su nadahnuće pronalazili Hokusai i Picasso, a koje se prvi put predstavljaju u ovom dijelu Europe te radionice na kojima će se polaznice i polaznici upoznati s anatomijom klitorisa, izrađivati njihove 3D modele ili ih pak vesti u kombinaciji s feminističkim citatima

Domaće autorice Anica Tomić i Jelena Kovačić na Queeru će predstaviti kazališni hepening 'Usmeni spomenik', koji je svoju premijeru, u formi turističke šetnje gradom za ograničeni broj sudionika, imao u prosincu 2018.

''Usmeni spomenik' nastao je kao kreativni odgovor na knjigu 'Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj', koja je pak rezultat istraživanja Queer Zagreba, a temelji se na osobnim svjedočanstvima 25 ispitanika - pripadnika LGBTQ zajednice koji su odlučili podijeliti svoja iskustva, stvarajući na taj način usmenu povijest skrivanih i vrlo često prešućivanih ljubavi', najavljuju iz Queera.

  • +3
Queer Zagreb 2019. Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na 17. izdanje festivala, osim toga, ponovno dolazi njemački autor Raimund Hoghe, ovaj put s predstavom 'Canzone per Ornella' koja je premjernu izvedbu imala na Festivalu u Avignonu. Gosti su i mlada zvijezda njujorške koreografske i plesne scene Joshua Monten s plesnom predstavom 'Romeo Romeo Romeo' te talijanski umjetnik Jacopo Miliani koji će performans 'Monamipierrotmonami' izvesti u stalnom postavu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Kao posebnu programsku poslasticu organizatori ističu glazbeni performans 'Pedeset nijansi Queera'.

'Obilježavajući 50 godina Woodstocka, 'žena za sva vremena', Zdenka Kovačiček, pojavljuje se u ulozi neponovljive Janis Joplin, karizmatični roker s holivudskim iskustvom Zlatko Burić Kićo u ulozi Joe Cockera, a sve to u režiji Branka Brezovca. Na ovom jedinstvenom događaju nizat će se glazbene izvedbe, performansi i videoinstalacije evocirajući sjećanja na tu nezaboravnu proslavu slobode', najavljuju iz Queera koji će u Meštrovićevom paviljonu HDLU-a ugostiti i izložbu japanskih drvoreza poznatih kao shunga.

'Bit će to prvo predstavljanje shungi u ovom dijelu Europe. Shunga slike bile su izrazito popularne u Japanu od 1600. do 1900., a nazivane su i 'proljetnim slikama' te su ih izrađivali svi veliki majstori drvoreza poput Hokusaia, planetarno poznatog po 'Velikom valu', čije će slike biti izložene i u Zagrebu. Te eksplicitne, zabranjivane i prekrasno detaljne erotske slike, grafike i knjige inspirirale su Toulouse-Lautreca, Rodina i Picassa, a utjecaj shunge vidljiv je i u današnjoj pop-kulturi Japana, od tattoo umjetnika do anima i mangi', navode iz Queer Zagreba dodajući da se shunga početkom 21. stoljeća ponovno otkrila i široj javnosti predstavila velikom izložbom u londonskom British Museumu. Jedan od kustosa British Museuma, Stuart Frost, sudjelovat će i na zagrebačkoj izložbi.

Poseban segment festivala donosi seriju programa posvećenih dizanju vidljivosti potpune anatomije klitorisa. Održat će se tako niz radionica na kojima će polaznici izrađivati 3D modele klitorisa, vesti klitorise s feminističkim citatima, čitati i raspravljati o svemu što se klitorisa tiče i dotiče.

'Kao kruna svega, klitoris ulazi i u javni prostor, velikom instalacijom rascvjetanog klitorisa na jednom od zagrebačkih trgova. Neka cvate tisuću klitorisa!', poručuju iz Queer Zagreba.

Detaljan raspored potražite na službenoj stranici i na Facebooku.