ŠTIVO ZA NAJMLAĐE

Domino predstavlja dvije slikovnice o duginim obiteljima

03.04.2019 u 14:22

Bionic
Reading

Udruga Domino objavila je prijevod dviju slikovnica za najmlađe koje se bave temom istospolnih obitelji, 'Rano ujutro' i 'Ovo nije vrijeme za igru' autora Lawrencea Schimela, a umjesto klasične promocije novih izdanja u Knjižnici S. S. Kranjčevića i Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održat će se dva susreta o lijepim različitostima unutar obitelji i važnosti takve literature za djecu

Kako se ističe u najavi, Lawrence Schimel svojim je minimalističkim, gotovo konceptualnim, slikovnicama za najmlađe osvojio brojnu publiku diljem svijeta. Slikovnice predstavljaju simpatične crtice iz života djece i njihovih kućnih ljubimaca unutar istospolnih obiteljskih zajednica.

'Likovi slikovnica, na suptilan način, predstavljaju obiteljske zajednice čiji narativna jednostavnost odražava njihovu svakodnevicu', stoji u najavi.

Slikovnice 'Rano ujutro' (Pronto por la mañana) i 'Ovo nije vrijeme za igru' (No es hora de jugar) sa španjolskog je prevela Nikolina Židek, dok ilustracije i ručno rađenu tipografiju potpisuje nagrađivana latvijska autorica Elina Braslina.

'Vrhunsko umijeće autora slikovnica počiva na jednostavnosti, nepretencioznosti i trenutnoj identifikaciji s likovima, kvalitetama koje slikovnice 'Rano ujutro' i 'Ovo nije vrijeme za igru', u kombinaciji s vrhunskim razigranim ilustracijama Eline Brasline, čine idealnim štivima za najmlađe, ali i one nešto starije', poručuju iz Domina.

  • +9
Gay pride u Splitu 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovć

Umjesto klasične promocije novih izdanja Domino je odlučio otvoriti prostor diskusije o važnosti takve literature za djecu i roditelje, i to kroz dvije aktivnosti. U subotu 6. travnja u Knjižnici S. S. Kranjčevića održat će se susret s roditeljima i djecom u sklopu programa 'Priprema, pozor... kazalište!', kada će slikovnice o duginim obiteljima djeci čitati glumac Asim Ugljen.

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića 9. travnja o tome 'Za koga su LGBTQ slikovnice?' razgovarat će prevoditeljica i kritičarka Anda Bukvić te Branka Mrzić Jagatić (RODA), Petra Dolanjski (Knjižnica S. S. Kranjčevića), Lara Hölbling Matković (urednica edicije Mali medvjed, ArTresor) i Ivo Šegota, autor slikovnice 'Moja dugina obitelj'.

Cilj je inicijative senzibilizacija javnosti za drugačije teme u književnosti, pogotovo u književnosti za malene čitatelje i njihove roditelje, kao i skretanje pozornosti na važnost upoznavanja djece od malih nogu sa svim tipovima obitelji i životnih zajednica, ne samo djece duginih obitelji, već i njihovih prijatelja i vršnjaka iz vrtića, parkića i slično, a posljedično roditelja i odgajatelja.

 Programe organizira Domino u suradnji s Knjižnicom S. S. Kranjčevića i Knjižnicom i čitaonicom Bogdana Ogrizovića.