UOČI 17. POVORKE PONOSA

Zagreb Pride: Prvo su nam ušli u domove, onda u krevete, a sad nam vire u gaće. Van!

04.06.2018 u 17:10

Bionic
Reading

U Zagrebu se 9. lipnja održava 17. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018. pod sloganom 'Da nam živi, živi rod', a počinje u 15 sati, okupljanjem na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare)

'Ovogodišnja Povorka ponosa ponovno se održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na obitelj i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti. Političari, ministri i matičari, samozvani stručnjaci i stručnjakinje, klerikalci i klerikalke, skupljači potpisa, biskupi, svećenici, popovi i vračevi i ove godine ismijavaju i trivijaliziraju naše identitete i tijela. Prvo su nam ušli u domove, onda su nam ušli u krevete, a sada nam vire u gaće. Van iz naših gaća!', poručuju organizatori 17. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018., koja se održava 9. lipnja pod sloganom 'Da nam živi, živi rod'.

Okupljanje počinje u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) odakle se kreće Rooseveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom grupa U pol 9 kod Sabe i Le Zbor'.

  • +36
12. Zagreb Pride povorka Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i kvir osobe, znamo da smo sve i svi mi mnogo više od spola koji nam je pripisan pri rođenju. Znamo da svatko od nas ima svoj rod i rodni identitet te pravo na izražavanje sebe. I zato ove subote od 15 sati zauzimamo centar grada - za svaku nevidljivu Maru u Hrvatskoj, za svako diskriminirano dijete u školama, za sve manjine u našem parlamentu, za sve različite i raznolike, predivne obitelji, za svakog ili svaku hrabru osobu kojoj je dosta da joj svi vire u gaće! Zauzimamo centar grada jer tražimo i zahtijevamo VIDLJIVOST 365 dana u godini, sada i odmah', navode organizatori.

U svome proglasu zahtijevaju 'da se svim osobama omogući slobodno donošenje odluke o rađanju, da se prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena, da se kroz novi Obiteljski zakon prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod, da se prekine sa svim oblicima reparativnih i konverzijskih terapija ili postupaka za promjenu spolne orijentacije ili rodnog identiteta' te 'da se svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuvjetno zakonsko priznanje roda'.