KOJA JE OVO DRŽAVA

HTV ponovno skinuo Brešanov film, a razlog je opet vezan uz obitelj Tuđman

03.02.2021 u 18:02

Bionic
Reading

Nakon što je prikazivanje političke crne komedije na HTV-u odgođeno zbog poklapanja s obljetnicom smrti prvog hrvatskog Predsjednika Franje Tuđmana, na Prisavlju su ponovno morali tražiti novi termin za Brešanov film, a novo odgađanje opet ima veze s obitelji Tuđman

Film Vinka Brešana 'Koja je ovo država' je crna komedija koja govori o ogorčenosti građana disfunkcionalnom i neuspješnom državom.

U jednoj od scena filma gnjevni starčići iskapaju lijes prvog hrvatskog Predsjednika Franje Tuđmana iz grobnice na Mirogoju, a navodno je ta scena bila razlog zašto je Brešanov film prvi put sklonjen s programa javnog servisa.

'Glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević je danas, nakon pregledanog filma, donio odluku da je spomenuti film neprimjeren emitiranju na godišnjicu smrti prvog hrvatskog Predsjednika dr. Franje Tuđmana, te će biti emitiran u nekom od narednih termina Ciklusa hrvatskog filma četvrtkom', navedeno je u priopćenju s Prisavlja 10. prosinca, kada je u predviđenom terminu za Brešanov film HTV emitirao film 'vis-à-vis', redatelja Nevija Marasovića.

Taj novi termin određen je za 4. veljače u 21 sat, ali spletom okolnosti toga će dana biti pogreb MIroslava Tuđmana, sina prvog hrvatskog Predsjednika i saborskog zastupnika HDZ-a koji je preminuo u ponedjeljak.

Dan uoči emitiranja HTV je donio odluku kako ne bi bilo primjereno prikazivati crnu političku komediju o Tuđmanovu političkom nasljeđu na dan pokopa njegova sina i bliskog političkog suradnika. Urednica na HTV-u Jasmina Božinovski Živalj obavijestila je pismom autora Brešana da će film ponovno biti odgođen za novi termin, kako doznaje Jutarnji list, za 11. veljače.

Umjesto drugi put odgođenog Breašanovog filma, ovoga ć puta igrati ratni film Kristijana Milića 'Broj 55'.