SUVREMENA UMJETNOST

Egzistencija mladih umjetnika u fokusu Salona mladih

10.11.2016 u 19:56

Bionic
Reading

Salon mladih, koji se otvara u četvrtak u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, u svom se 33. izdanju održava na temu 'Troškovnik' kojom propituje modele financiranja umjetničkog rada te egzistencije mladih umjetnika

Tradicionalna referentna izložba, koja donosi presjek aktualne likovne scene mlađe generacije i nova umjetnička imena, ove će godine nastojati odgovoriti na pitanja koliko je opstanak moguć i kojim se sve sredstvima borimo za boljitak kulture i umjetnika kao individue, najavljeno je iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), koji svake dvije godine organizira Salon.

Prema koncepciji Martine Miholić i Mije Orsag, Salon postavlja pitanja o tome koliko prostora ostaje za potvrđivanje umjetničkog identiteta pojedinca, ali i kulturnog identiteta zemlje te koliko trenutačna situacija ipak razvija kreativnost umjetnika koji ne odustaju od svoje vokacije.

Kako se napominje u najavi, smanjivanjem sredstava za financiranje kulturnih djelatnosti oštećuje se i kvaliteta umjetničke produkcije, a kultura je trenutno najbolji primjer struke u kojoj pojedinac ne radi da bi zarađivao, već dijametralno suprotno, zarađuje da bi mogao raditi. Problem počinje već pri odabiru zvanja i upisu na umjetničke akademije, a manifestira se u trenutku u kojem pojedinac više nije zaštićen institucijom i izlazi u realnost.

Kustosice problematiziraju načine na koji se umjetnik može boriti za svoju egzistenciju te žele predstaviti praktičan presjek metoda i rezultata kojima umjetnik potvrđuje svoje postojanje i djelovanje unutar sve labavije kulturno-umjetničke scene.

Sukladno koncepciji 'Troškovnik' stručni žiri je odabrao tridesetak umjetnika. To su Jelena Azinović, Stipe Babić, Dragoslav Dragičević, Iva Habus, Luka Hrgović i Dino Julius, Iva Katalinić, Antonio Kiselić Ledinsky, Jelena Lovrec, Luka Kedžo, Tonka Maleković, Ozren Manojlović, Mia Maraković, Mario Matoković, Melita Matović Fligler, Duje Medić, Pavle Pavlović, Ana Petrović, Marija Plečko i Petra Orbanić, Pulska grupa, Mihael Puntarić, Miran Šabić, Melinda Šefčić, Ana Sladetić, Ivan Tudek, Mario Udženija, Josipa Vranjković, Ana Vuzdarić, Vendi Vernić, Ana Zubak i Marko Zubak.

Među pozvanim umjetnicima su Vanja Babić, Mihael Giba, Bojan Mrđenović, Bojan Mucko i Janko Petrović.

U okviru 33. salona mladih u Galeriji Proširenih medija istu će se večer otvoriti i izložba nagrađenih autora prošlog Salona mladih, Frana Makeka i Maka Melchera.

Grand Prix 32. salona mladih dobio je akademski slikar Mitar Matić, za što je nagrađen dvomjesečnom rezidencijom u Parizu, dok su Fran Makek i Mak Melcher dobitnici dvije jednakovrijedne druge nagrade.

Fran Makek će u tehnici jumbo plakata apliciranog na zid Galerije PM izložiti sjedeću kutnu garnituru, što je njegov motiv kojeg bez nekog jasnog razloga više puta ponavlja kroz svoje likovno stvaralaštvo. Korištenjem zaobljenje zidne plohe kao svojevrsnog kontrapunkta, autor je htio naglasiti ljepotu, monumentalnu jednostavnost i čudesnu funkcionalnost kuta, stoji u najavi.

Mak Melcher izlaže monumentalnu skulpturu - donoseći glinu iz glinokopa u prostor Galerije, autor mijenja lokaciju i kontekst tom plemenitom materijalu. Na unaprijed konstruiranu i postavljenu drvenu konstrukciju tijekom četiri dana nabacuje i modelira in situ, stvorivši od Galerije svoj atelje.

'Vrijeme trajanja izložbe autor ujedno smatra i periodom života svog rada, odnosno njegovim životnim ciklusom – on se tamo rađa, živi i umire, jer će po završetku izložbe biti uništen i vraćen u prvobitni kontekst', ističe se.

Nagrada Salona mladih osigurava poticaj mladim autorima za daljnju produkciju i umjetničko djelovanje, a ove su godine osigurana i novčana sredstva - 10 tisuća kuna za Grand Prix, sedam tisuća za 2. nagradu te pet tisuća za 3. nagradu.

Proglašenje nagrađenih umjetnika upriličit će se prilikom svečanog zatvaranja 33. salona mladih.

Izložba će biti otvorena do 11. prosinca, a prati je i bogati popratni program.