PROZAK NA VRH JEZIKA

Dvodnevno predstavljanje regionalne književne budućnosti

07.05.2015 u 14:30

Bionic
Reading

'Prvi prozak na vrh jezika' platforma je za predstavljanje, bolje medijsko uočavanje, dalje poticanje na stvaralaštvo i umrežavanje mlađih književnih autora koja bi trebala postati regionalna. Festival Prvi prozak na vrh jezika 14. i 15. svibnja održat će se u kafiću U dvorištu (Žerjavićeva 7, Zagreb), okupiti mlade pjesnike i pisce te njihove kolege srednje generacije te književne kritičare

'U aktualnom neoliberalnom kontekstu u kojemu je medijski prostor za kulturu i umjetnost minimaliziran, i koji se uglavnom bavi ili etabliranim autorima ili celebrity wanna-be piscima, novi autori ne dobivaju zaslužen prostor, a tvrdi smo u uvjerenju da je književnost bez novih vitalnih snaga mrtva književnost, samo da se to još ne vidi', poručuju iz Prvi prozak na vrh jezika na svojim službenim stranicama, festivala koji će nasuprot tom borbenom tonu predstaviti i tankoćutnu poeziju.

Festival je zapravo prirodan nastavak Nagrade za rukopise autora do 35 godina Na vrh jezika za poeziju i Prozak za prozu organiziraju udruga Kultipraktik, Algoritam i dvotjednik za kulturu Zarez, a godišnje dodjeljuje žiri u sastavu: Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar. Nagrada Prozak sastoji se od objave zbirke priča sa svim pripadnim autorskim pravima u izdanju Algoritma, Prozak/Na vrh jezika prstena, diplome i pretplatničkog paketa na časopise Quorum, Tema i Zarez. Nagrada Na vrh jezika sastoji se od objave zbirke poezije, Prozak/Na vrh jezika prstena, diplome i pretplatničkog paketa na časopise. Natječaji su trajno otvoreni za sve građane Republike Hrvatske mlađe od 35 godina.

Stoga ova poetska manifestacija započinje 14. svibnja u 19 sati dodjelom Nagrada Prozak/Na vrh jezika za godinu 2014. i predstavljanjem dobitnika: Ružice Aščić (Prozak) i Darka Šeparovića (Na vrh jezika). Za to će biti zadužene iskusne pjesničke snage Savičević Ivančević, Pogačar i urednik Lokotar, spiritus movens tih nagradnih natječaja. U 21 sat je pak promocija laureata iz 2013., pjesnika Alena Brleka i prozaistice Ive Tkalec

U petak, 15. svibnja, započet će se pak s analitikom, pa je za 19 sati najavljen okrugli stol na temu 'Nagrada za mlade autore', na kojem sudjeluju Neven Ušumović, Vladimir Arsenić i Kruno Lokotar. Festival završava  promocijom knjige Željke Horvat Čeč 'Moramo postati konkretni' te čitanjem Bojana Krivokapića i Gorana Čolakhodžića. Afterparty je u Vynilu u Bogovićevoj ulici.

Kruno Lokotar usred gužve priprema našao je vremena da preko elektronske pošte za tportal.hr ispriča koji su motivi za pokretanje ove manifestacije: 'To mi se činilo kao slijepa pjega - za mlade, a već filtrirane autore nitko ne haje, a do medija im doći je vrlo teško. Osim toga, neki od njih još nemaju knjigu, ali je svi očekuju u nekom razdoblju. Kada nema infrastrukture, napravimo je sami. Drago mi je da je Ministarstvo kulture dalo potporu. Uostalom, to je nužno i generacijska stvar, strogo biološki gledano, a je li i poetički – o tome bi trebala suditi kritika, koje nema.'


Festival će se utoliko koncentrirati na osnaživanje i jačanje svih pogona koji proizvode autore. Osim nagrada, u tom kontekstu vidimo radionice ili škole kreativnog pisanja, stvaranje novih medija i strategija za proizvodnju, promociju i diseminaciju književnosti, stvaranje mobilnih koncepata za predstavljanje autora, istraživanje fenomena čitanja i pisanja, ustanovljavanje novih, još izdašnijih i poticajnijih nagrada i drugih projekata.  Kao projekt koji planira biti uspješan Festival se oslanja o formulu koja je, vjerujemo, jamstvo uspjeha: oslanja se na dijelom već postojeće nagrade i pogone za proizvodnju i afirmaciju mladih autora, okuplja ih i sinergira kako u kreativnom tako i u prezentacijskom i promotivnom smislu.

'Razlozi za optimizam su i ti što mladi autori svojom energijom i generacijskom podrškom koju nose sa sobom jamče živost, publiku, nove ideje i otvorenost, ukratko – budućnost kakvu priželjkujemo', poletno poručuju iz Festivala Prvi prozak na vrh jezika.

Detalje o Prvom prozaku na vrhu jezika možete saznati na ovom linku