svježe iz tiska

Dva nova naslova naklade OceanMore

09.05.2023 u 14:39

Bionic
Reading

Kratki roman i zbirka priča mađarskog pisca Sándora Jászberényja 'Kralj gavrana i Zapadnjačke priče' i prvijenac engleske autorice Elize Clark 'Komad malog' novi su naslovi naklade OceanMore objavljeni u svibnju

Proza Sándora Jászberényija beskompromisna je i po čitatelja bespoštedna, ističe nakladnik dodajući da je svoj način pripovijedanja sam autor objasnio izjavivši da bi u teoriji razumijevanje koliko je sve besmisleno trebalo voditi u empatiju, no njegove priče pokazuju drukčije - svijet je okrutno i zlo mjesto. "U krivu ste kad sugerirate da u mojim pričama nema suosjećanja - naprotiv, one su pune empatije, a ono čega u njima nema je moraliziranje. Taj dio prepuštam čitateljima", rekao je autor.

Kako ističe nakladnik, kratki roman "Kralj gavrana" snovita je i potresna priča o Tamásu Csontosu i njegovom prijatelju Csabi, smještena u mađarskoj provinciji, blizu granice gdje nadiru migranti.

U zbirci "Zapadnjačke priče" autorov alter ego Maros putuje od New Yorka, Londona, izbjegličkih kurdskih kampova u Siriji pa sve do Ukrajine u kojoj je počeo rat, ali ne zaobilazi ni rodnu Mađarsku - od događaja iz djetinjstva i mladosti, tranzicije, do današnje situacije opterećene migracijom bliskoistočnih izbjeglica.

Knjiga je objavljena u prijevodu Xenije Detoni.

Sándor Jászberényi (1980.) mađarski je novinar i pisac. Objavio je knjige "Vrag je crni pas: priče s Bliskog istoka i šire" (New Europe Books, 2014.) i "Najljepša noć duše", koja je 2017. dobila mađarsku književnu nagradu Libri. Kao ratni dopisnik za mađarske medije, New York Times, Egypt Independent izvještavao je o Arapskom proljeću, sukobima u Gazi, Darfurskoj krizi itd. Živi između Budimpešte i Kaira. Zadnjih godinu dana boravi u Ukrajini i prati ratna zbivanja.

Debitantski roman Elize Clark "Komad malog", ističe nakladnik, "mračna je komedija ispisana energičnim i ubojitim jezikom, istovremeno šokantna i zabavna, koja neustrašivo istražuje tabue seksualnosti i rodnih uloga u 21. stoljeću".

Roman je kritika odmah prozvala ženskom inačicom "Američkog psiha", a protagonistica Irina Sturges postala je novom ikonom feminističke, buntovničke i emancipirane književnosti za onaj dio generacije milenijalaca koji je razočarala razvikana Sally Rooney, dodaje se u priopćenju.

Eliza Clark rođena je u Newcastleu na Tyneu, živi u Londonu gdje je studirala na umjetničkoj akademiji Chelsea College of Art. Bavi se marketingom na društvenim mrežama, a donedavno je radila za časopis o ženskom kreativnom pisanju Mslexia. Godine 2018. dobila je stipendiju Zaklade za mlade pisce agencije New Writing North. Autorica je kratke horor-novele "Tales to Terrify".

Roman "Komad malog", koji je naklada OceanMore objavila u prijevodu Mirte Jurilj, našao se na Blackwellovoj listi beletrističkih knjiga godine te bio finalist nagrade Women's Prize for Fiction Futures za spisateljice mlađe od trideset pet godina.