najbolja umjetnička ostvarenja

Ministarstvo kulture i medija objavilo dobitnike Nagrade 'Vladimir Nazor'

09.05.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija objavilo je u utorak dobitnike Nagrade 'Vladimir Nazor' za najbolja umjetnička ostvarenja u području književnosti, glazbe, filmske umjetnosti, kazališne umjetnosti, likovne i primijenjene umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Nagrade se dodjeljuju u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo.

Nagrada za životno djelo na području arhitekture i urbanizma dodijeljena je Borisu Duplančiću, a godišnja Davoru Bušnji za projekt JAŠIONICE ZK odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu, izvijestilo je Ministarstvo.

Na području filmske umjetnosti za životno djelo nagrađena je filmska i televizijska montažerka Dubravka Premar, a godišnju nagradu dobio je redatelj Juraj Lerotić za film "Sigurno mjesto".

Skladatelj Frano Parać dobitnik je nagrade za životno djelo na području glazbe, a godišnja nagrada u istoj kategoriji pripala je skladatelju i dirigentu Berislavu Šipušu za "Pasiju za soliste govornik, mješoviti zbor i instrumentalni ansambl".

Nagrada za životno djelo na području kazališne umjetnosti pripala je scenografkinji Dinki Jeričević, a godišnja glumcu Ugu Koraniju za uloge Dimitrija Fjodorovića Karamazova/Kartašova u "Braća Karamazovi" F. M. Dostojevskog u režiji Olivera Frljića i Jermolaja Aleksejeviča Lopahina u predstavi "Višnjik" A.P. Čehova u režiji Ivana Popovskog.

Likovni umjetnik i snimatelj Goran Trbuljak dobitnik je nagrade za životno djelo na području likovne i primijenjene umjetnosti, a slikarica Nina Ivančić godišnje nagrade za retrospektivnu izložbu u Galeriji umjetnina u Splitu.

Nagradu za životno djelo na području književnosti dobio je Ivan Rogić Nehajev, a godišnju Denis Peričić za roman "San o Križaniću" u izdanju nakladničke kuće Hena com.

Odluku o dobitnicima donio je Odbor Nagrade "Vladimir Nazor" na sjednici održanoj 8. svibnja, a na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti.

Svečano uručenje Nagrade "Vladimir Nazor", najviše državne nagrade u području kulture i umjetnosti Republike Hrvatske održat će se 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija.