od 7. do 16. svibnja

Dva hrvatska filma na beogradskom FEST-u

28.04.2021 u 13:02

Bionic
Reading

Filmovi 'Tereza37' Danila Šerbedžije i 'Zora' Dalibora Matanića prikazat će se u okviru glavnog natjecateljskog programa 49. Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu FEST, koji će se održati od 7. do 16. svibnja

Filmovi 'Tereza37' Danila Šerbedžije i 'Zora' Dalibora Matanića prikazat će se u okviru glavnog natjecateljskog programa 49. Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu FEST, koji će se održati od 7. do 16. svibnja.

Film 'Tereza37' scenaristice Lane Barić i redatelja Danila Šerbedžije svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put se predstavio na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

Najnoviji uradak Dalibora Matanića, 'Zora' drugi je dio 'Trilogije Sunca' (Zvizdan, Zora, Sumrak), koji je svjetsku premijeru imao u studenom 2020. u konkurenciji Filmskog festivala 'Black Nights' u Tallinnu. Jedan je hrvatski dio programa FEST Focus, posvećenom 'hrabrim autoskim ostvarenjima' -  'Ribanje i ribarsko prigovaranje' Milana Trenca. 

Riječ je ekranizaciji istoimenog renesansnog spjeva Petra Hektorovića koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvoji tri Zlatne arene, podsjeća Hrvatski audiovizualni centar u svojoj objavi.

Film je međunarodnu premijeru imao u natjecateljskom programu drugog izdanja Međunarodnog filmskog festivala u južnokorejskom gradu Gangneung. Dobio je i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja svim srednjoškolskim nastavnicima koji tijekom nastavne godine 2020./2021. s učenicima planiraju odlazak u kino.

Ovogodišnje izdanje beogradskog FEST-a  održava se pod sloganom 'Povratak u budućnost', s namjerom da kao najveća i najpoznatija filmska manifestacija u Srbiji doprinese značajnijem povratku publike u kina koja su, kažu s festivala, 'bila, i trebala bi ostati, glavna karika kinematografije'. U pet beogradskih kinodvorana predstavit će se više od 70 premijernih filmova najnovije svjetske i srpske produkcije u nekoliko programskih cjelina.