UVOD U FESTIVAL ODGOĐEN ZA LISTOPAD

Đurđica Čilić, Ivica Prtenjača, Monika Herceg, Senko Karuza i Ante Zlatko Stolica na FEKP-u prije FEKP-a

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 23.06.2020 12:04
  • Objavljeno 23.06.2020 u 12:04
Đurđica Čilić

Đurđica Čilić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Igor Soviček

Festival europske kratke priče ove je godine zbog korone odgođen za listopad, no 26. lipnja održat će se svojevrsni uvod, jednodnevni program pod nazivom 'Moj je grad večeras dobio luku' u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

U 19.00 bit će razgovor s Đurđicom Čilić, autoricom kojoj je Disput nedavno objavio zbirku 'Fafarikul' u kojoj je stotinjak pripovijesti, anegdota i sjećanja. O pisanju i oko njega, o temama književnim i životnim, o borbi i odustajanju od borbe s Đurđicom Čilić razgovarat će Andrija Škare.

U 20 sati u program nazvanom 'Kratkiši' Monika Herceg, Senko Karuza, Ivan Jozić, Ivica Prtenjača i Ante Zlatko Stolica čitat će svoje kratke priče i razgovarati o pisanju,

Sat vremena kasnije slijedi program posvećen nedavno preminulom Bekimu Sejranoviću.

'Kad god otišli, dobri ljudi odlaze prerano, ali naš prijatelj i drug Bekim napustio nas je baš puno prerano. Nećemo pretjerati ako kažemo da je književnost bila njegova jedina istinska religija, pisanje istovremeno iskupljenje, molitva i žrtva. Prisjećamo se pisca i, još važnije, prisjećamo se čovjeka', stoji u pozivu organizatora.

Dugometražni, 19. FEKP-u održat će se u Zagrebu i Rijeci od 4. do 9. listopada. Pod geslom 'Luka različitosti' FEKP ove godine publici predstavlja pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima, bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima. Književnost radničke klase, književnost manjina, tekstovi imigranata i izbjeglica, priče koje izrastaju iz glazbe, filma ili stripa. Niz poznatih autora iz deset zemalja svijeta predvode britanske književne zvijezde Irvine Welsh i, nadaju se organizatori, Hanif Kureishi.

Na Festivalu će gostovati i Jennifer Clement, Semezdin Mehmedinović, Eduardo Halfon, Claudia Durastanti, Peter Murphy, Michael Fehr, Mazen Maarouf, Sulaiman Addonia… te cijeli niz domaćih pisaca i umjetnika.

Ovogodišnji FEKP obilježen je suradnjom s Hey Festivalom, jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala. U Rijeci rade na projektu Europa 28, kojim će predstaviti dvadeset i osam renomiranih europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…) zastupljenih u dojmljivoj i vrlo aktualnoj antologiji Europa 28, u kojoj donose razne poglede na suvremenu Europu, nude nadu, predlažu rješenja...

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!