AGRAMERSKI POLAZNICI

Druge Zagrebačke posvete u znaku Miroslava Krleže

19.03.2009 u 09:33

Bionic
Reading

U Muzeju za umjetnost i obrt u srijedu održane su druge Zagrebačke posvete, naslovljene Agramerski prolaznici i posvećene književniku Miroslavu Krleži

U projektu su kroz tekstove odnosno tumačenja Krležina djela sudjelovali idejni začetnik projekta glumci Goran Matović i Rade Šerbedžija, književnik Predrag Matvejević, teatrologinja Mani Gotovac i književni kritičar Velimir Visković, autor Enciklopedije Krležijane. U sklopu događaja prikazani su i fragmenti filma Zlatka Sudovića 'Krleža'.

Govoreći o razlozima pokretanja projekta Zagrebačke posvete, Matović je naglasio kako je njime pokušao upozoriti na zaboravljene pisce kojima je Zagreb bio i ostao duhovna poveznica, a ciklus je počeo sjećanjem na velikana hrvatskog pjesništva Josipa Severa pod nazivom 'Atonalni kristal'.

Teatrologinja Mani Gotovac smatra kako su takvi projekti i te kako potrebni jer se kroz djela pisaca – ovog puta iz Krležine velike književne ostavštine, doživi istinska vrijednost. Izrazila je zadovoljstvo što je veliki broj posjetitelja svjedočio kako i danas postoji veliko zanimanje za Krležino djelo u našoj kulturnoj i književnoj javnosti.