sutra

Dramsko čitanje teksta 'Ouagadougou' Tadije Čalukovića

19.03.2024 u 13:04

Bionic
Reading

Čitanje će se održati u 19 i 30 na Sceni F22 (Frankopanska 22) u organizaciji studentske udruge F420

Faruk Helsinki, student dramaturgije tek je počinio samoubojstvo, a već je dobio ponudu da porazgovara s Klemens, ženskom osobom kojoj je nemoguće utvrditi broj godina i koja se pojavljuje u atipičnom liku đavola. Nakon što je pristao na ovaj razgovor, Faruk se nađe u neimenovanom gradu kojem ne zna ni ime, ali jedno je sigurno: Klemens i on jedini su stanovnici i osuđeni su na suživot.

'Živimo u vremenu visoke anksioznosti i povećane prisutnosti stresa. U ovom tekstu govorim o tom problemu koji se tiče gotovo svih, a dramu temeljim prvenstveno na vlastitom iskustvu. No, ovo nije samo priča o tome. U njoj ispitujem važnost osobne odgovornosti i utjecaj i najmanjeg detalja na naše živote. Za mene je ova drama posebno važna, jer njom završavam BA studij dramaturgije na ADU. Sretan sam što je izvode Lidija Penić-Grgaš i Marin Stević, a posebno sam zahvalan redatelju Tomi Serdareviću koji sada po drugi put postavlja moj tekst', izjavio je Čaluković.

Tadija Čaluković je rođen 2002. godine. Piše scenarije, prozu i drame. Akademiju dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, Odsjek dramaturgija, upisao je 2021. Potpisuje scenarij i režiju za tri kratkometražna igrana filma i jedan dokumentarni, koji su prikazani u Beogradu.

Suradnik je na filmu 'Teret’' (2018), koji je premijerno prikazan na Cannes Film Festivalu. Dobitnik je nagrade 'Prijatelji dece Zemuna' za najbolju poeziju. Njegova pjesma o ekologiji objavljena je u antologiji 'Beli gradovi' u izdanju udruge Mladi istraživači Beograda. Osnivač je i glavni urednik internet časopisa Salome (salome.rs). Objavio je roman 'Mutant u vozu' (2018). Na festivalu DeSADU sudjelovao je s dramskim tekstovima 'Hot Stuff' (2022) i 'Bikovi ne žele odmor' (2023). Autor je knjige 'bukvalno. otprilike' (2023). Na zagrebačkom radiju Kradio autor je emisije 'Beogradska kronika'. Živi na relaciji Zagreb-Beograd.