MIRO GAVRAN

'Dramski pisac mora znati osvojiti i publiku i glumce'

31.10.2014 u 16:19

Bionic
Reading

Hrvatski književnik Miro Gavran, jedan je od najizvođenijih hrvatskih dramatičara u svijetu, uoči novog niza od čak osam premijera njegovih drama u osam zemalja tijekom iduća dva mjeseca ističe kako dramski pisac mora svojim tekstovima znati osvojiti ne samo publiku, već i glumce

"Kad pišem uvijek mislim na dvije stvari: na publiku i na glumce jer dramski pisac koji ne osvoji glumce, nema šanse da osvoji i publiku", kazao je Gavran za Hinu

Gavran je dosad napisao 40 kazališnih tekstova, djela su mu prevedena na 35 jezika, a po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 250 kazališnih premijera diljem svijeta koje je vidjelo više od tri milijuna ljudi. Igraju ga svugdje – od SAD-a i Južne Amerike, preko Europe i Rusije do Indije, a trenutačno u nizu kazališta na najrazličitijim krajevima svijeta ima po nekoliko živućih drama.

"Odlično surađujem, među ostalim, s Rusijom, gdje trenutno u Moskvi imam tri 'žive' predstave, s Češkom, gdje ih trenutno igra osam, od čega pet u Pragu, te Poljskom, gdje su trenutno postavljene četiri moje drame i gdje se od prošle godine odvija festival Gavranfest", kazao je Gavran.

Gavranfest je festival u cijelosti posvećen Miri Gavranu, kao jedinome živućem dramatičaru u Europi s kazališnim festivalom izvan zemlje rođenja. Festival, na kojemu se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima, pokrenut je 2003. u Slovačkoj, a od 2013. je preselio u Poljsku. No, Gavran je popularan i u Brazilu, u SAD-u je dosad imao 13 premijera, ali i u Indiji, te Albaniji, gdje su mu tiskali i jednu knjigu za djecu.
U iduća dva mjeseca čak će osam njegovih predstava biti premijerno postavljeno u osam zemalja, a niz počinje 6. studenoga premijerom drame "Sve o muškarcima" u ruskom Kazalištu Red Torch iz Novosibirska u režiji Konstantina Kolesnika.

Gavran je ove godine proglašen redovitim članom Ruske akademije književnosti. Drama "Sve o muškarcima", praizvedena je 2006. u Slovačkoj i dosad postavljana 13-14 puta diljem svijeta.

Slijedi 11. studenoga premijera drame "Čehov je Tolstoju rekao zbogom" u češkom Teatru La My iz Praga u režiji Martina Vokouna.

Drama praizvedena 1990. u zagrebačkom &TD-u bit će postavljena i u Beogradu, gdje će premijeru imati 4. prosinca u Bitef teatru u produkciji Radionice za proizvodnju kazališta i u režiji glumca Irfana Mensura. Sredinom prosinca bit će premijerno izvedena i na albanskom jeziku u Prištini u režiji Sevdija Ajetija i u produkciji Europskog balkanskog instituta.

Na Kosovu je posljednjih godina postavljeno nekoliko Gavranovih komada, a pisac ističe kako mu je posebno drago i što se za njega otvara i rumunjsko kazališno tržište, gdje će komedija "Muž moje žene" u režiji redateljice Ance Marie Colteanu biti 28. studenoga premijerno postavljena u Bukureštu u izvedbi kazališta Colour Theatre Company. Predstava o bigamiji praizvedena 1991. imala je dosad 22 premijerne produkcije diljem svijeta.

Za 21. studenoga zakazana je premijera monodrame "Trpimir" u Kulturnom domu Črnuče u Ljubljani u produkciji Teatra Kamelar. Redatelj i interpret te predstave bit će poznati slovenski glumac Roman Končar.

Gavran se posebno osvrnuo i na dramu iz 2000. "Sve o ženama", koja će u prosincu biti premijerno postavljena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u režiji Roberta Raponje. To je moja najizvođenija predstava s dosad 40-tak premijera diljem svijeta, kazao je, a ove je godine zapaženo prošla i u pariškom kazalištu La Funambule Theater Monmartre.

Niz će zaokružiti izvedba na Staru godinu 31. prosinca u poljskom gradu Jelenijoj Gori još jedne produkcije komedije "Muž moje žene".

Kao mladi pisac Gavran se bavio biografijama i pseudo-povijesnim temama, da bi se poslije okrenuo temama suvremenosti s naglaskom na muško-ženske odnose. "To mi je najdraža i ujedno najteža tema, pri čemu volim posezati i za dramom i za komedijom", kazao je.

Pisac koji je objavio i devet romana te jednako toliko knjiga za djecu i mlade, dobitnik brojnih nagrada u zemlji i u svijetu, ističe kako je najponosniji na "svevremensku komponentu" svojih tekstova. "Najponosniji sam na to što se neki tekstovi nastali u primjerice 80-im godinama prošloga stoljeća i danas igraju i što prenose univerzalne poruke koje očigledno jednako prepoznaju publike različitih kultura", kazao je.