NAGRADA ZA POEZIJU

Dorta Jagić ovogodišnja je dobitnica Goranova vijenca

  • Autor: Ivana Čulić
  • Zadnja izmjena 09.03.2017 15:13
  • Objavljeno 09.03.2017 u 15:03
Dorta Jagić

Dorta Jagić

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Ovogodišnje Goranovo proljeće, 54. po redu održat će se u Zagrebu i Splitu, a zatvaranje će biti u Lukovdolu u lipnju ove godine

Uglednoj pjesnikinji srednje generacije, 43-godišnjoj Dorti Jagić ove je godine pripala nagrada Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički opus i dostignuća u hrvatskoj književnosti. Nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je Monika Herceg.

Dorta Jagić rođena je 6. 11. 1974. u Sinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Piše poeziju, kratku prozu, dramske tekstove i kazališne kritike. Pjesme su joj prevođene na engleski, njemački, mađarski, makedonski, slovenski, poljski i rumunjski.

Goranov vijenac najuglednija je naša pjesnička nagrada, dodjeljuje se za ukupan prinos hrvatskoj poeziji, a sastoji se od Vijenca kipara Vojina Bakića i novčane nagrade. Nagrada Goran dodjeljuje se pjesniku do 30 godina života, a znači objavu samostalne knjige pjesama.

I ove godine u sklopu Goranova proljeća održava se projekt Versopolis, a trodnevna manifestacija imat će snažan nacionalni, ali i međunarodni karakter, ugostit će petnaestak stranih gostiju te tridesetak domaćih pjesnika.

Manifestacija započinje svečanim otvaranjem u subotu, 18. ožujka u 19 sati u zagrebačkom Kinu Europa, a nastavlja se splitskim čitanjima autora, nastupima u sklopu Versopolisa. Goranovo završava nastupom laureata i stranih gostiju u Zagrebu.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!