večeras

Dokukino KIC najavljuje masterclass istaknute norveške snimateljice

19.12.2022 u 11:33

Bionic
Reading

U suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u RH predstavlja se snimateljica Marte Vold koja se istaknula svojim radom na nizu zapaženih dokumentarnih i igranih naslova

U masterclassu naslovljenom 'Profesija: Snimateljica' Vold će govoriti o snimateljskom radu i upotrebi kamere u dokumentarnom filmu, ali i podzastupljenosti žena u snimateljskom poslu.

S razvojem tehnologije i sveprisutnosti malih, pokretnih digitalnih kamera postaje sve lakše snimiti dokumentarni film ali i sve važnije kako on "izgleda." Uloga je snimatelja da u dogovoru s redateljem uspostavi vizualni jezik filma, definira atmosferu i ugođaj koji najbolje podupire priču koju želi prenijeti. Kadriranje, osvjetljenje i pokret temelji su snimateljskog posla, no u dokumentarnom filmu najviše su podložni neplaniranim promjenama, gubitku kontrole i potrebnoj adaptaciji. Vold će se dotaknuti i teme podzastupljenosti žena u filmskoj industriji koja je posebno naglašena u profesiji snimateljica, pa tako i u Hrvatskoj (niti 3%) gdje snimateljice iznimno rijetko dobivaju priliku snimati dugometražni igrani film. Od 1990. do danas samo je pet snimateljica snimilo domaći film, od kojih su čak tri nagrađene (prema podacima iz 2019.). No, ohrabruje podatak da posljednjih godina najveći interes novih generacija za odsjek snimanja na Akademiji pokazuju upravo mlade žene.

Masterclass će moderirati redatelj Igor Bezinović.

Marte Vold (1978.) studirala je na Nordland koledžu za umjetnost i film u Lofotenu, Nacionalnoj umjetničkoj akademiji u Oslu i Norveškoj filmskoj školi u Lillehammeru na kojoj je 2008. postala diplomirana snimateljica. Verzirana u likovnoj i filmskoj umjetnosti Marte Vold podjednako izlaže svoje redateljske i snimateljske radove u galerijama i kinodvoranama. Kratkometražni film Totem (2015.) koji je producirala i režirala prikazan je na prestižnom filmskom festivalu New directors, New films u MoMa-i, a 2018. korežirala je dugometražni dokumentarac Letters s Jerom Yunom. Kao direktorica fotografije Vold je posljednjih godina radila na nekoliko dugometražnih filmova, uključujući nagrađivani igrani film Van sebe (2014.) Olea Giævera, dokumentarce Wild Relatives (2017.) i Foragers (2022.) Jumane Manne koji su prikazani na Berlinaleu i u MoMa-i, Him (2021.) Gura Brusgaarda i Weight (2022.) Thomasa Østbyea. Vold trenutačno radi kao snimateljica i redateljica na svojem dugometražnom dokumentarnom projektu The Whale. Živi i radi u Oslu.