havc

Hrvatski kandidat za Oscara 'Sigurno mjesto' promoviran u SAD-u

15.12.2022 u 15:43

Bionic
Reading

Ekipa hrvatskog kandidata za prestižnu nagradu, redatelj i scenarist Juraj Lerotić, glumac Goran Marković i producentica Miljenka Čogelja predstavili su taj film proteklih dana u Los Angelesu i New Yorku, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra

U okviru promotivne kampanje održane su četiri projekcije u Los Angelesu, dvije u kinima Rodeo i Sunset u studenome, te u Malibu Film Society i Four Seasons Beverly Hills hotelu, izvijestio je HAVC.

Prvi razgovor s publikom vodio je Scott Talal, voditelj kluba ljubitelja filma u Malibuu, a drugi Byron Burton, novinar The Hollywood Reportera i urednik bloga Awards focus koji "Sigurno mjesto" smatra jednim od filmova godine.

Ove godine kampanja se održala i u New Yorku, gdje je film prikazan u renomiranom kinu redateljskog udruženja Director's Guild of America (DGA), a projekciju je otvorio Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a.

Na projekcijama su bili, među ostalima, stalni predstavnik RH pri UN-u veleposlanik Ivan Šimonović i snimatelj Igor Martinović (House of Cards, Man on Wire, The Night Of, The Outsider), konzulica RH u New Yorku Lidija Babić, generalna konzulica RH u Los Angelesu Renee Pea.

Pratili su ih razgovori s ekipom filma, dok se niz virtualnih projekcija, također popraćenih razgovorima, održalo u medijima poput Screen International, The Wrap te na blogovima koje prate glasači Akademije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: N.N.

Producentica filma Miljenka Čogelja rekla je da su projekcije s razgovorima pratile emotivne reakcije, publika se poistovjetila s temom i likovima, posebno izdvojivši potporu hrvatskih filmskih djelatnika koji žive i rade u Los Angelesu i New Yorku, među kojima su i glasači Akademije - direktora fotografije Vanje Černjula, redateljice Antonete Alamat Kusijanović i montažera Mirana Miošića.

Goran Marković rekao je da je publika rezonirala s temom mentalnog zdravlja koju su doživjeli jako važnom i aktualnom i u njihovom društvu. "Potreba za psiholozima, kažu, nikad nije bila veća, a filmovi poput našeg otvaraju prostor za diskusiju o toj temi", dodao je.

Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a, istaknuo je da je kampanja u New Yorku bila pun pogodak zbog samog događaja i prestižne lokacije za koju svi glasači Akademije znaju, čime su pridobili pažnju glasača na toj strani SAD-a, a tu je i novi val interesa medija.

U kampanji je pomogla i Marina Grasić, američka producentica hrvatskog porijekla koja u Zagrebu radi na filmu "Canary Black", a koja je "Sigurno mjesto" preporučila Wadeu Majoru, utjecajnom kritičaru i producentu koji radi za nacionalnu KABC radio postaju, popularnu među glasačima Akademije. "Film mu se jako svidio pa nas je dodatno podržao", dodao je Marcich.

Proširena lista nominiranih filmova bit će objavljena 21. prosinca, a nominacije za Oscara 24. siječnja iduće godine.