dubrovačke ljetne igre

Dječja predstava prema kultnom crtiću: Premijera 'Čudesne šume' u petak na Lovrjencu

12.08.2022 u 10:26

Bionic
Reading

Premijera glazbeno-scenskog djela za djecu 'Čudesna šuma', prema adaptaciji istoimenog romana književnice Sunčane Škrinjarić, a u režiji Lee Anastazije Fleger bit će održana u petak na tvrđavi Lovrjenac, u sklopu 73. Dubrovačkih ljetnih igara

Roman je prvi put objavljen 1985. godine pod nazivom "Slikar u šumi", a godinu kasnije prema njemu je snimljen prvi hrvatski dugometražni crtani film s današnjim naslovom. Tema romana i danas je aktualna jer tematizira ekološka pitanja, ali i zajedništvo kao osnovnu postavku društva. Scenska adaptacija na Lovrjencu isprepliće realan i fantastičan svijet, oslanjajući se na glazbu, songove i zbor.

Redateljica Lea Anastazija Fleger istaknula je da crtić "Čudesna šuma" uz koji je odrasla zna napamet i odavno je htjela po toj priči napraviti predstavu.

"To je naša baština, priča koju moramo prenositi na nove generacije. Priča je to za mlade i stare, nikad neće prestati biti aktualna. Iz užurbane gradske vreve, sivila i smeća, naš Slikar bježi u fantastičnu čudesnu šumu koja je bazirana na mašti, izmišljenim bićima i životinjama. Dolazi u čarobni svijet Kaktus cara, čarobnjaka, malih ježeva, Plamenke, kraljice Vodenjakinje, u carstvo žaba... Sva lica iz čudesne šume, naravno, imaju sve najbolje i najgore ljudske osobine. Ovdje je sve moguće, čak i slikarov kist postane čaroban", rekla je Fleger.

Izvor: Društvene mreže

Uz Fleger, autorski tim čine skladatelj Frano Đurović, dirigent Mateo Narančić, autorica dramatizacije i dramaturginja Nikolina Rafaj, scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin te suradnica za scenski pokret Matea Bilosnić. Oblikovatelj svjetla je Marko Mijatović, asistentica produkcije Ida Klemenčić, asistentica kostimografije Tina Spahija, a oblikovateljica oglavlja Ana Mikulić.

Glazbenici su Vanda Đanić, Đive Franetović Kušelj, Karmen Pervitić, Denis Ajduković, Stijepo Medo i Matija Novaković.

Premijera je zakazana za petak 12. kolovoza u 21 sat, a reprizne izvedbe su u subotu i nedjelju, 13. I 14. kolovoza.

Program se ostvaruje uz potporu zaklade Caboga Stiftung.