u režiji aleksandra švabića

[FOTO] Održana premijera 'Ljubovnika' na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama

20.07.2022 u 11:17

Bionic
Reading

Predstava 'Ljubovnici' nepoznatog autora iz 17. stoljeća, u režiji Aleksandra Švabića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla premijerno je prikazana u utorak navečer ispred crkve sv. Jakova u sklopu dramskog programa 73. Dubrovačkih ljetnih igara

Pomoćnik intendantice DLJI za dramski program Saša Božić istaknuo je kako su "Ljubovnici" zanimljiv spoj commedie dell'arte i commedie erudite.

"Zbog njene kvalitete i povijesti izvedbi na Igrama odlučili smo se postaviti taj tekst, koji je početkom 20. stoljeća pronađen u Zemaljskom arhivu u Zagrebu", rekao je Božić. "Drago mi je što smo otkrili novi ambijentalni prostor za Igre. Jako je lijepo zaživio i nadam se drugim i novim izvedbama pred crkvom svetog Jakova. Koliki je interes govori to što su ulaznice bile rasprodane još prije otvaranja festivala. Nadam se dugoj povijesti igranja ove predstave", dodao je.

Ljubav i novac u središtu su Švabićeve režije "Ljubovnika", čiju glumačku ekipu čine Dražen Šivak, Marin Klišmanić, Andrej Kopčok, Kristijan Petelin, Boris Barukčić, Damir Klemenić, Josipa Bilić, Nataša Kopeč i Veronika Mach.

Glumac Dražen Šivak izjavio je kako je danas, "bez obzira želimo li izazvati grohotan smijeh ili samo smiješak", teško napraviti komediju - teže nego dramu.

"Stalno se od tebe traži da si živ. Ako je neka drama, ljudi odgledaju, zaplješću i odu kući. A ako komedija nema reakciju, to je onda čudno za glumce i sve oko scene. Mislim da to imamo, i izazivamo reakciju. Stvar je živa. Svaka generacija mora pronaći neki svoj humor, opet i iznova. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako je nekada viđeno ovo što mi radimo. Svako vrijeme nađe svoj pristup, humor i komiku, neki kazališni i scenski jezik", rekao je Šivak.

  • +23
Održana premijera 'Ljubovnika' na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dodao je kako je zanimljivo da se komediju staru više stotina godina najnormalnije može igrati danas. "Način na koji živimo je toliko dalek od načina na koji su živjeli takvi likovi kojih je bilo po gradu. Ima ih i danas. Koriste druge kostime i koriste druge rekvizite, ali su ista ljudska priča", ustvrdio je.

Scenografiju i kostimografiju potpisuju David Morhan i Mia Popovska, autor glazbe je Maro Market, svjetlo je oblikovao Martin Šatović, inspicijentica i dramaturški savjetnik je Antonela Tošić, za scenski pokret je odgovoran Damir Klemenić, a savjetnik za govor je Maro Martinović. Autorski tim zaokružuju studijski glazbenici Mario Bočić i David Vidović.

Reprizne izvedbe su 20., 21. i 22. srpnja.