SLAVLJE U LONDONU

Deset godina galerije Tate Modern

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 13.05.2010 09:58
  • Objavljeno 13.05.2010 u 09:00
Tate modern

Tate modern

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa press

Petodnevnim događanjem Londončani slave deset godina postojanja galerije Tate Modern koja se u kratkom periodu profilirala u vodeće sastajalište suvremenih umjetnika

Kada je otvorena 2000. godine malo je bilo onih koji su vjerovali da će već u prvom desetljeću postati jedna od najposjećenijih svjetskih galerija i privući više od 45 milijuna posjetitelja.

Sipa press

Sipa press

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa press

Prva londonska galerija posvećena suvremenoj umjetnosti ugostila je izložbe radova nekih od najznačajnijih umjetnika prošloga stoljeća, među kojima Edwarda Hoppera, Fride Kahlo, Matissea, Picassa, Marka Rothka, Salvadora Dalija i Andyja Warhola, te vodeća imena današnjice: Damiena Hirsta, Miroslawa Balku i Jeffa Koonsa.

Nekadašnja hidroelektrana, zatvorena 1981, impresivna je građevina sagrađena od više od četiri milijuna cigala. Impozantan prostor Turbine Halla omogućuje izlaganje umjetničkih djela koja bi se teško smjestila u bilo koji drugi svjetski muzej. Primjer takvog rada je instalacija kipara Anisha Kapoora načinjena od crvenog čelika i PVC-instalacije pod nazivom 'Marsyas' duga čak 150 metara.

Dobar je primjer i nedavna instalacija Miroslawa Balke pod nazivom 'Velika crna kutija' u koju posjetitelji mogu ušetati i proživjeti muke njegovih sunarodnjaka.

Možda najsmjelijim korakom osnivača Tatea smatra se radikalno odstupanje od tradicionalnih postava. Umjesto kronološki, muzejska zbirka podijeljena je u četiri tematske sekcije: krajolik, mrtva priroda, akt i povijest. Nova metoda u isti prostor smjestila je nepoznate radove uz remek-djela.

U sklopu petodnevnog događanja povodom 10. rođendana muzeja koji dnevno obiđe oko 13 tisuća posjetitelja organizirane su izložbe, performansi i koncerti, a središtem Londona prošetala je i povorka od 300 školaraca. Prilikom slavlja na red su došli i planovi vezani uz izgradnju dodatne galerije, čiji troškovi iznose 215 milijuna funti, a trebala bi biti otvorena do 2012. godine.

Slavljenička povorka na ulicama Londona

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi