SA SUZOM U OKU

Depresivne knjige za najtužniji mjesec u godini

20.01.2014 u 15:24

Bionic
Reading

U skladu s najdepresivnijim danom, kojim je proglašen treći ponedjeljak u siječnju zbog kombinacije vremena, stanja financija i svjesnosti da su blagdani prošli, donosimo nekoliko prikladnih književnih naslova

Ukoliko nemate energije za borbu protiv depresije, prepustite joj se i zaplovite valovima melankolije i nimalo lakih životnih tema. Britanski Telegraph odabrao je najdepresivnije književne naslove koji će vam u tome pomoći. Pročitajte koji su.

1.'Platforma', Michel Houellebecq
U središtu romana junak je po imenu Michel, činovnik je u Ministarstvu kulture koji nakon smrti oca odlučuje otputovati na Tajland gdje posjećuje barove i upušta se u odnose s prostitutkama. Treći Houellebecqov roman na Telegraphovu listu dospio je zbog sveprisutne mizantropije te rasističkih i seksističkih stavova koji vas bez dileme neće učiniti prpošnima.

2.'Voljena', Toni Morrison
Od romana o ropstvu malo tko očekuje da će djelovati poput antidepresiva, a Pulitzerovom nagradom nagrađeno djelo književnice Toni Morrison upravo je takvo. Donosi priču o ženi koja je ubila vlastitu kćer kako bi je zaštitila od kazne i mučenja, a njen duh je nastavlja progoniti.

3.'Cesta', Cormac McCarthy
Uz postblagdansku depresiju odlično ide postapokaliptični roman jednog od najcjenjenijih živućih američkih pisaca, Cormaca McCarthyja. Nakon neimenovane kataklizme, slijedeći opustjele autoceste, otac i sin putuju Amerikom te spoznaju da je svijet kakav su znali nestao - klima se promijenila, životinje su pomorene, a zemljom je zavladao kanibalizam i nasilni kultovi.

4.'Prva ljubav', Samuel Beckett
Beckettov humor obično njegova djela lišava totalnog crnila, ali u ovome slučaju nije uspio raspršiti osjećaj očaja koji čitatelja spopada prilikom čitanja. Djelo napisano 1946. te objavljeno 1973. donosi priču o okrutnom odnosu beskućnika i prostitutke.

5.'Stakleno zvono', Sylvia Plath
Autobiografski roman poznate američke pjesnikinje Sylvie Plath napisan pod pseudonimom Victoria Lucas, među ostalim, donosi priču o borbi s depresijom i njena iskustva nakon pokušaja samoubojstva kada je nekoliko mjeseci provela na oporavku u bolnici. Dramatici djela doprinosi i činjenica da je autorica naposljetku izvršila samoubojstvo 1963, iste godine kada je objavljen roman.

6.'Neslavni Jude', Thomas Hardy
Roman o vrijednom mladiću iz radničke klase koji se iz petnih žila trudi poboljšati život, a na svom putu biva izmanipuliran, prevaren i napušten od svih svojih prijatelja, te na kraju umre sam i ostavljen čak i od svoje prave ljubavi, uzdrmat će i vječne veseljake.

7.'Germinal', Emile Zola
Germinal iz 1885. trinaesti je od 20 romana iz Zolina ciklusa Rougon-Macquartovi ili Prirodna i društvena povijest jedne obitelji pod Drugim carstvom. U romanu pratimo mladića Etienna Lantiera koji dolazi u rudarsko naselje Voreux, naporno radi i živi u bijedi sa siromašnom obitelji Maheu, te je nesretno zaljubljen u Catherine. Dobivamo uvid i u paralelni svijet bogatih čiji pripadnici žive lagodno u izobilju.

Cijeli tekst dostupan je na linku.