POD MICHELANGELOVIM SVODOM

Dekorater svoju kuću pretvorio u Sikstinsku kapelu

17.05.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Biste li voljeli živjeti u Sikstinskoj kapeli? Sve kojima se pomisao sviđa možda razveseli podatak da je 63-godišnji Robert Burns vrlo blizu ostvarenju tog sna

Umirovljeni dekorater svoju obiteljsku kuću u Brightonu godinama pokušava učiniti što sličnijom Sikstinskoj kapeli. Sve je zidove ukrasio replikama freski iz 15. stoljeća te slikama talijanskih majstora. Osim što stvara replike, vlastitoj inačici Sikstinske kapele dao je i dašak suvremene umjetnosti te na slici Isusova raspeća prikazao lik komičara Russela Branda.

Na projektu preobrazbe radi više od desetljeća, otkako je posjetio Vatikansku palaču u Rimu. Budući da mu je ponestalo slobodnih zidova, u posljednje vrijeme posvetio se stvaranju ulja na platnu koja će moći ponijeti sa sobom ako se preseli.

Sikstinsku kapelu izgradio je arhitekt Giovani de' Dolci između 1475. i 1483. godine po nalogu Siksta IV. On je zahtijevao jednostavnu, zatvorenu i gotovo nepristupačnu građevinu. Oslikavanje interijera kapelice povjereno je nekolicini najboljih slikara iz tog doba, među kojima Peruginou, Botticelliju, Ghirlandai, Roselliju i Signorelliju. Čuveni svod u kapelici naslikao je Michelangelo po narudžbi cara Julija II.